Tantuni
Mersin'e mal olmuş,dananın biftek kısmının küçük küçük doğrandıktan sonra,iç yağı ile birlikte pişirildiği,ardından saçta ustasının hayal gücüne göre,bilumum malzemelerle kavurduğu,en sade halinin bile lezzetli olduğu,lavaşa sarılarak soğan,sumak ve domatesle birlikte tüketilen,yerken hiç bitmesin denilen dürüm çeşidi...
Öyle ki;yerken yağı,sosu en sevdiğiniz kıyafetinize damlar da,ıslak mendil mucizesini hatırlayınca,gıkınız çıkmaz.Nimet,külfet işte...
Evde de lezzetli tantuni yapabilirsiniz!
İyi bir tantuni için;dananın sırt kısmından,bifteklik etten yapılması,tantuninin yumuşaklığı açısından önemli.Malum tantuninin en önemli özelliği de etin küçük parçalar halinde doğranması.Eti küçük parçalar halinde doğramak istiyorsanız eğer,eti buzlukta bir süre dondurmalısınız.Yarı donmuş etin daha kolay doğrandığını göreceksiniz.Doğranan eti haşlarken,iç yağı kullanırsanız,et daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.Bunun için mümkünse döküm yada düdüklü tencereye bir avuç iç yağı koyun,erirken doğradığınız eti ekleyin.Et kendini bıraktığında,tahta kepçe yardımı ile çevirin.Rengi değiştiğinde sıcak suyu ve defne yaprağını ekleyip pişirin.
Pişen eti süzün.Suyun bir kısmını,eti kavururken kullanacağımız için,elinizin altında bir yerde tutun.İsteğe göre soğan,yeşil ve kırmızı biberi çok küçük doğrayın.Sıvı yağda soteleyin.Sebzeler renk değiştirmeye başlayınca eti ekleyin.Domates püresi,toz kırmızı biber ve diğer baharatlarla birlikte,ara ara et suyu ilavesi ile kavurun.Saracağınız lavaşları,öncesinde et suyuna bandırın.Lavaşa et,domates,sumaklı soğan ve maydanoz koyarak sarın.Eğer küçük bir lavaşa sarıyorsanız;iki ucunu kapatarak sarın,lavaş büyük ise açık uçlu sarıp,''U'' şekline getirerek yiyin.Böylece yerken üzerinize et,suyu ve yağ damlamaz. Zahmete girip,evde denemek,böylece bol bol yemek isteyenler için;
azıcık aşım tantuni tarifi
4 porsiyon
Malzemeler
- Yarım kilo Dana Biftek
- 2 ad. orta boy soğan ( 1 soğan saçta kavurmak,1 soğan dürüme sarmak için)
- 1 ad. yeşil biber
- 1 ad.kırmızı biber
- 1 ad. domates püresi
- 1 ad. doğranmış domates
- Bir kaç dal maydanoz
- İki-üç kaşık iç yağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz,karabiber,toz kırmızı biber,kimyon
- 1 ad. defne yaprağı
- 4 ad. lavaş yada tortilla ekmeği
Yapılışı
- Eti küçük küpler halinde doğrayın.
- İç yağını tencereye koyun.Erimeye başlayınca etleri ekleyin,çevirin
- Rengi değişen etlere bir litre kadar su ekleyin,defne yaprağı ilavesi ile et yumuşayıncaya dek pişirin.
- Pişen etleri süzün.
- Soğan,kırmızı ve yeşil biberleri çok küçük doğrayın.
- Sıvı yağda kavurun
- Sebzelerin rengi değiştiğinde etleri ekleyin.
- Kavurmaya devam edin.
- Domates püresini ekleyip kavurmaya devam edin.
- Kavurma işlemi esnasında ara ara et suyundan ilave edin.
- Baharatları ve tuzu ilave edin.
- Lavaşı tantuninin suyuna bandırın
- Arasına etten,doğranmış domatesten,sumaklı soğan ve maydanozdan koyarak dürüm yapın.
- Turşu ile birlikte de servis edebilirsiniz.Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder