23 Şubat 2017 Perşembe

Cordon Bleu (Tavuk&salam&cheddar ile)

cordon bleu nedir

Cordon Bleu ve Tarifi


Bir yemeğin ait olduğu mutfağı öğrenmek için,kelimenin etimolojik kökenine inmek bize ciddi ipuçları verir.Cordon Bleu :Fransızca ''Mavi Kurdele'' anlamına geliyor.Kuvvetle muhtemel Fransız mutfağına ait olan bu yemeğin,İsviçre kökenli olduğuna dair iddialarda var.İsviçre'nin bazı kantonlarında Fransızca konuşuluyor olması,bu ihtimalinde doğru olabileceğini söylüyor bize.Peki neden mavi kurdele?

Cordon Bleu Geleneği


Bunun için 16.yüzyıla gidiyoruz.III.Henry önderliğinde kurulan Saint Esprit Şövalyeleri;Zaferlerini,şatafatlı ziyafetlerle kutlarlarmış.Yüksek rütbeli şövalyelerin sembolü olan,mavi kurdele o gün bugün,Fransız mutfaklarında yetişen ve çok iyi yemek yapan aşçıların da sembolü olmuş.Fransız kökenli çok ünlü bir  aşçı okuluna da ismini vermiş Le Cordon Bleu.

Yapımında kullanılan etler çeşitlilik gösterse de usul aynı.Salam,jambon ve peynir çeşitleri konulan inceltilmiş et,pane edilerek kızartılıyor.Snitzelin zenginleştirilmiş hali de diyebiliriz.Snitzel tarifi için burayı tıklayabilirsiniz.

Yapımına gelince;Dikkatlice keserseniz bir göğüsten dört parça cordon bleu çıkarabilirsiniz.Bir adet göğüs,sağ ve sol olmak üzere iki parçadan oluşuyor.Hafif dondurulmuş halde iken ortadan ikiye böldüğünüz yarım göğüsü,tekrar bu kez tamamen değil dibe kadar kesiyor ve bırakıyoruz.Hafif darbelerle incelttiğimiz ve marine ettiğimiz parçanın arasına malzemeyi koyup,kürdan ile tutturuyor,panaleyerek kızartıyoruz.Ben her zamanki gibi fırında kızartarak üzerine tereyağ sürmeyi ve limon sıkarak tüketmeyi tercih ettim.


azıcık aşım cordon bleu tarifi


4 kişilik

Malzemeler
  • 1 adet bütün tavuk göğsü
  • 4 parça macar salam
  • 4 parça cheddar peyniri
  • Marine için;Zeytinyağı,kekik,biberiye,kimyon,köri,karabiber,tuz
  • Pane için;Un,1 yumurta,galeta unu
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Fırında kızartılacak ise çıkarıldığında üzerine sürmek için bir tatlı kaşığı tereyağ
Yapılışı
  • Bir adet tavuk göğsünü sağ ve sol olmak üzere ikiye ayırın.
  • Hafif dondurulmuş halde iken yarım tavuk göğsünü ikiye bölün.Diğer yarım içinde aynı işlemi uygulayın.
  • Her parçayı,keskin bir bıçakla bir baştan başlayarak sonunda pay kalacak şekilde kesin.Böylece üç tarafı açık bir kese etmiş olacağız
  • Hafif incelttiğiniz etleri dilerseniz 1-2 saat marine edin
resimli cordon bleu tarifi

  • Her kesenin arasına bir parça salam ve peynir yerleştirerek,açık kısımları kürdanla tutturun.
  • Önce una,sonra çırpılmış yumurtaya ve sonra galeta ununa bulayarak kızartın.Limon sıkarak tüketin.Afiyet,şifa olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...