Ev Yapımı Tavuk Burger
İngiliz aşçı Jamie Oliver'in Tüketim kültürünün simgesi Dünya devi bir hamburger firmasına karşı açtığı davayı kazanması bende şok etkisi yarattı..
Evde Burger Yapmak Şart Oldu!
Hamburgerlerde kullanılan etin aslında hayvan kesiminden arta kalan yağ,tendon,bağ ve dokulardan oluşuyor olması değildi beni şaşırtan.Bu malumun ilanı idi zaten.Beni sarsan hamburgerde amonyak kullanılması idi.Bildiğimiz amonyak;Gübre yapımında,boyada,parfümde,temizlik maddelerinde,plastik yapımında kullanılan amonyak.Hani temas halinde bol suyla yıkayınız uyarısının yapıldığı,hamilelikte kullanımının bebek sağlığını olumsuz etkilediği amonyak...
Bu kadar cürreti beklemiyordum doğrusu!Her ne kadar Türkiye distribütörü tüm ürünlerin Türkiye'de üretildiği,olayla ilgisinin olmadığı yönünde açıklamalar yapsa da,çoktan olağan şüpheliler listeme girdi bile..
Hal böyle olunca,sıcak gündem mevzunun itici gücünü kullanarak evde burger yapma çalışmalarını hızlandırıp,sıklaştırdım.Ekmeği,patatesi,sosu,turşusu,peyniri ile tavuk burger hazırladım.Ev ekmeğinin doyurucu farkı ile bir hamburgeri zor bitirdik.
Hem alınan kalorileri,hem de kızartma sonrası mutfaktaki kaosu minimize etmek maksadı ile köfte ve patatesi hafif yağlayarak fırında kızarttım.Kızım ''Anne,her gün hamburger yapsan keşke'' dedi.Bu iyi bi şey miydi,yoksa bana inceden bi gönderme mi yaptı anlayamasam da,kendimi burgerin lezzetine kaptırmış olacağım ki tamam deyiverdim...
azıcık aşım ev yapımı tavuk burger tarifi
5 kişilik
Malzemeler
Ekmeği için;
- 1 paket instant maya (10 gr)
- 1 su br. ılk süt
- Yarım su br. ılık su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağından bir parmak fazla sıvı yağ
- 1 yumurta (akı hamura sarısı üzerine sürülecek)
- Yeteri kadar un
- Susam
Köftesi için;
- 1 tavuk göğsü
- 1 orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay br. galeta unu
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber,kimyon,kekik
- İsteğe göre köfteyi bulamak için mısır unu veya galeta unu
- Burgerin arasına koymak üzere dilimlenmiş domates,dilimlenmiş turşu,kıvırcık,mor soğan dilimleri,kaşar yada cheddar peyniri
- Ekmeğe sürmek için 1 yemek kaşığı,ketçap,mayonez,1 tatlı kaşığı hardal
Yapılışı
- Şeker ve mayayı ılık süt ve su yardımı ile eritin.
- Yağ,yumurta,tuz ve unu ekleyerek iyice yoğurup en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan ekmekten orta boy portakal büyülüğünde parçalar kopararak,yuvarlayıp tepsiye dizin
- Üzerine yumurta sürerek çizikler atın ve susam serperek 200 derecede üstü kızarana dek pişirin..
- Tavuk göğüsü doğrayıcıdan geçirerek kıyma haline getirin.
- Diğer malzemeleri ekleyerek iyice yoğurun.
- Streç film üzerinde,aşağı yukarı ekmek genişliğinde köfteler yapın.Streç film yardımı ile dağılmadan köfteleri tepsiye alın.
- Üzerine yağ sürerek isteğe göre galeta unu veya mısır unu serpiştirerek kızarıncaya dek fırında pişirin.
- Ekmekleri ortadan ikiye bölün.
- Ekmeklerin iç yüzeylerine mayonez,ketçap,hardal sürün.
- Kıvırcık,domates ve soğanı yerleştirin.
- Kızaran köftelerden yerleştirin
- Üzerine peynir ve turşu ekleyin
- Patates kızartması ile servis edin.Afiyet,şeker olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder