Havuçlu,Tarçınlı,Cevizli Kek
Kek denildi mi aklıma ilk gelen kombin oluyor.Nedeni belki de beş duyuya birden hitap etmesidir.
Servis ederken dokusunu hissediyor,içindeki farklı unsurların ahengini gözlemliyor,tarçın kokusunu içime çekerken,cevizin çıtırdadığını duyuyor ve lezzeti damağı şenlendiriyor.İşte,bir kekte aranılan tüm şartlara haiz olması,onu benim top listemde bir numaraya yerleştiriyor.
Nasıl her yiğidin bir yoğurt yiyişi varsa,her hanımın da havuçlu keki,daha doğrusu keki yaparken,kendi usulleri vardır.Bazıları keki elinde çırpar da puf puf kabarır,bazıları mikserle kabarttıkça kabartır da tahta gibi olur.Bazıları unu eler,bazıları da amaan boşver der.
Ben mi?..Ben de hepimiz gibi bazı handikaplerle karşılaşıyorum elbet.Kek işi şans işi deyip kestirip atsam da inanmayın.Bazı püf noktaları var tabi uyulması gereken.
Havuçlu kek yapmanın püf noktaları;
havucu rendenin iri tarafıyla rendeleyip,şekerle birlikte tavada rengi dönene kadar kavururum örneğin.Yumurtaları mümkün olduğunca,sarısı ve beyazını ayırarak mikserle çırpar,sıvı malzemeleri ekledikten sonra yumurta akı ve unla karıştırırım.İçine koyacağım malzemeleri en son,una buladıktan sonra ekleyip,keki söndürmeden,dıştan içe doğru karıştırır,tepsiyi katı yağla yağlayıp,unladıktan sonra,hamuru sarsmadan boşaltır,fırının fan ayarında önce 15-20 dakika 180 derecede sonra 150 derecede pişiririm.Pişip pişmediğini bir kürdan yardımı ile kontrol edip,sonra fırından çıkarırım.
Bütün bunları yaptık,olmadı ise,hevesimizi kırmadan,kader,kısmet deyip,önümüzdeki keklere bakıyoruz.Ben de kendi kekimin tarifine göz atayım bu arada...
azıcık aşım havuçlu,tarçınlı,cevizli kek tarifi
Malzemeler
- 2 orta boy havuç
- Havucu kavurmak için 1 yemek kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 4 orta boy yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 su bardağı toz şeker (orta şekerli sevenler için)
- 1 su bardağından bir parmak eksik süt
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağına yakın un
Yapılışı
- Havucu rendenin iri tarafı ile rendeleyip,şeker ve sıvı yağ ile rengi dönene dek kavurun.Soğumaya bırakın.
- Yumurta sarılarını şeker ile mayonez kıvamına gelinceye dek çırpın
- Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile kar haline gelinceye dek çırpın
- Yumurta sarısı ve şeker karışımının üzerine süt,sıvı yağ ve erimiş tere yağını ekleyip karıştırın
- Un,kabartma tozu ve vanilyayı eleyin
- Ceviz ve havuçları una bulayın
- Unu,havuçları,ceviz ve tarçını diğer karışıma ekleyin.Spatula yardımı ile dıştan içe doğru karıştırın.
- Yumurta akını ekleyip,dıştan içe doğru karıştırın.
- Kek kalıbınızı katı yağ ile yağlayıp,unlayın.
- Kek karışımını kekin ortasına boşaltın.Böylece eşit miktarda yayılacaktır.
- 180 derecede fan ayarında,15-20 dakika pişirdikten sonra fırın ayarını düşürerek içini çekerek pişmesini sağlayın
- Pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edin.Kürdana hamur bulaşmıyor ise,pişmiş demektir.
- Keki fırından çıkararak,üzerine temiz bir bez örtün,dinlendirin.Ardından servis edin.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder