17 Şubat 2017 Cuma

Karalahana Yemeği (Çorbası) ve Mısır Ekmeği


karalahana yemeği

Karalahana Yemeği (çorbası) ve Mısır Ekmeği



Bazen günlük hayatta yaşadığım bir olay,seyrettiğim bir televizyon karesi,gördüğüm rüyalar,okuduğum satırlar..Ya da yolda,otobüste,yürürken duyduğum bir sözün,aslında rastgele olmadığını,verilen bir mesajın ipuçları olduğunu yada beni olacak olan şeylerin içine çekmek için meydana geldiklerini düşündürtmüştür bana.


Karadeniz'in meşhur lezzetleri;Karalahana çorbası ve mısır ekmeği


Tıpkı o gün çekmeceleri düzeltirken diğerlerinin arasından gözüme ilk o fuların ilişmesi gibi.Yıllar önce henüz birbirimizden habersiz iken,eşimin çıktığı Karadeniz seyahatinden,sevdikleri için hediyeler seçerken,bu da gelecekteki eşime olsun diye aldığı fulardan bahsediyorum.İşte,sizin de görselde fark ettiğiniz gibi,Karadeniz lezzetlerinin yanında arz-ı endam eden bu fular,beni Karadeniz sofrası kurmam için harekete geçiren sebebim oldu.

Barbunyalı,mısır kırmalı,iç yağ ve tereyağ kullanarak yaptığım hem çorba hem de ana yemek niteliğindeki bu lezzeti,yanında mısır ekmeği olmaz ise boynu bükük kalacağını düşünerek,yaptığım kek kıvamındaki mısır ekmeği ile servis etim.Verdiğim ölçüler ile üç küçük çömlek mısır ekmeği oluyor.İki gün sonra yediğinizde bile boğazınızda kalmayıp,sizi zor duruma düşürmüyor.Mısır ekmeği dediğin sert ve kuru olur derseniz de un ölçüsünü artırarak istediğiniz kıvamı yakalayabilirsiniz.

Eşimin,hüsn-ü zan besleyerek atideki eşine aldığı,benim için kıymetli bu hediyenin karşılığı olmaz ya,bu sofra ve bu yayın da,iki cihanda yanımda olsun dediğim eşime hediyem olsun..


azıcık aşım karalahana çorbası ve mısır ekmeği tarifi


4-5 kişilik

Malzemeler
  • Bir demet kara lahana
  • 1 büyük soğan
  • 1 çay bardağı barbunya
  • 1 çay bardağı mısır kırması
  • 1 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı iç yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber,kara biber
Yapılışı
  • Barbunya ve mısır kırmasını bir gece önceden sıcak su ile ıslatın
  • Ertesi gün sularını süzün.
  • Tekrar sıcak su ekleyip hafif diri kalacak şekilde haşlayın
  • Soğanı yemeklik doğrayıp,yağ karışımında kavurun
  • Mısır unu,salçaları ve tuzu ekleyerek kavurmaya devam edin
  • Yıkayıp doğradığınız karalahanaları ekleyip 3-4 dakika kavurun.
  • Yaklaşık bir litre su ekleyip lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin
  • Haşlanan barbunya ve mısır kırmasını ekleyip 10 dakika daha pişirin.
  • Sıcak servis edin.Afiyet,şifa olsun
Mısır Ekmeği 

Malzemeler
  • 1 yumurta
  • Yarım su br. süt
  • Yarım su br. sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su br. mısır unu
  • Bir küçük kahve fincanı un
  • Yarım su br. sıcak su
Yapılışı
  • Sıvı malzemeleri karıştırın
  • Ardından un,tuz,şeker ve kabartma tozunu katıp karıştırın
  • Kek kıvamındaki hamuru hafifçe yağladığınız yada pişirme kağıdı serdiğiniz küçük boy bir tepsiye dökün

  • Yaklaşık 35-40 dakika 180 derecede üzeri kızarıncaya dek pişirin.Afiyet,şifa olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...