Zeytinyağlı Lahana Sarması
Bu yemeğin;anılarımdaki yeri üniversite yıllarıma dayanıyor.Ailesinden uzakta okuyan her öğrenci bilir,yorgun argın okuldan gelip,mutfağı ne kadar severseniz sevin,yemek yapmanın ne zor olduğunu.
Anılarımda ki zeytinyağlı lahana sarması
Yine bir kış günü okul dönüşü,arkadaşlarımla ne pişireceğiz planları yaparken,bir yandan da kış soğuğundan yurt ortamının sıcaklığına alışmaya çalışırken,yurt görevlisinin kargonuz var! uyarısıyla danışmaya inip,adıma gelen paketi aldım ve odama çıkardım.
Evden gelen bir paketti,belli ki sürpriz yapılmak istenmişti,zira her gün telefon görüşmesi yapmamıza rağmen hiç bahsedilmemişti evdekiler tarafından.Neyse üç arkadaş koliyi merakla açtık.İçinden ne çıksa beğenirsiniz?Bir saklama kabı dolusu inci gibi dizi dizi dizilmiş.O an bir saklama kabı dolusu hazine çıksa şimdi belki ama o zaman,o kadar mutlu olmazdım,olmazdık.Yanında bir saklama kabı dolusu,karışık kızartma da hediyesi.Hemen telefona sarılıp,annemi aradım.Anne! dedim gerisi bir süre boğazımda düğümlendi.Anladı tabi teslimatın sahibine ulaştığını.
Lezzetine ve yemelere doyamadık o akşam,o zeytinyağlı lahana sarmasını.Dahası gurbette yalnızlığın,kimsesizliğin,açlığın ve hüznün sembolü oldu benim için,zeytinyağlı lahana sarması o gün,bugün...
azıcık aşım zeytinyağlı lahana sarması tarifi
Orta boy bir tencere için 7-8 kişilik
Malzemeler
- Orta boy beyaz dolmalık lahana
- 1.5 bardak pirinç
- 2 adet orta boy soğan
- Küçük bir paket dolmalık fıstık
- Küçük bir paket kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1.5 tatlı kaşığı dolmalık baharat
- 1 çay kaşığı karabiber
- Bir kaç dal taze soğan
- Bir kaç dal maydanoz ve dere otu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 limon suyu
Yapılışı
- Lahanaları diplerinden keserek yapraklarını bütün halde tek tek çıkararak,tuzlu suda haşlayın.
- Süzgeç yardımı ile hafif diri şekilde haşlanan lahanaları süzdürerek alın.
- Lahana yapraklarının ortalarındaki damarlı kısımları kesin tencerenin dibine yerleştirin.
- Lahana yapraklarını bıçakla sarılabilecek ölçüde kesin.
- Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun.
- Yıkayıp,süzülmüş pirinci ekleyip kavurun.
- Tuz ve baharatları ekleyin.
- Kuş üzümü ve fıstıkları ekleyip 1-2 dakika kavurun.
- Altını kapattıktan sonra incecik doğranan taze soğan,dere otu ve maydanozu ve limon suyunu ekleyin.
- Dinlenen iç harcı lahana yapraklarına sarın.
- Altına kök kısımlarını koyduğunuz tencereye sarmaları dizin,üzerine bir kapat kapatın.
- Üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirip,lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Zeytinyağlı lahana sarmasını dinlendirip servis edin.
- Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder