Kaşar Peynirli Köfte
Yazılı kaynaklara göre ilk köfte,''Kuefette''adıyla Kadim Mezopotamya uygarlıklarından Asurlular'da görülüyor.Kelimenin kökeninin Orta Asya dillerinde Ezik,yoğrulmuş et anlamına geldiği de söyleniyor.
Köftenin Tarihçesi
Bu durumda köftenin atası Orta Asyalılar mıdır? kesin olarak bilmemekle birlikte,sonuca bakıldığında nasıl da hayırlı bir iş yaptıklarını hepimiz kalben,fikren,dilden destekliyoruz sanırım.
Dönemin şartlarında eti değerlendirebilmek maksadıyla buldukları yöntem,günümüzde yaklaşık olarak bilinen 291 çeşit farklı isimle anılan,farklı lezzet ve şekillerde köfteye dönüşmüş.Kimilerini köftesiyle doyururken,kimilerine ekmek kapısı olmuş,kimilerini meşhur etmiş,kimilerini zengin.
Öyle yada böyle köfte;kimi zaman ayaküstü yenen bir ekmeğin arasında,kimi zaman ziyafet sofralarında,en az 3000 yıllık geçmişi ile bilge bir lezzet benim gözümde.Duyduğum,gördüğüm,tattığım her çeşidi ile evimde imkanlar dahilinde,tekraren yapmak için sabırsızlandığım bir lezzet.Bu gün sırada kaşar peynirlisi var.Tarife buyrun...
azıcık aşım kaşarlı köfte tarifi
5-6 kişilik
Malzemeler
- Yarım kilo kıyma (Dana döş tercihen)
- 1 büyük boy soğan
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı galeta unu yada 2-3 adet ekmek içi (azaltılıp-çoğaltılabilir)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber,pul biber,kimyon,kekik
- Bir kaç dal maydanoz
- İçine koymak için kaşar peyniri yada cheddar peyniri
Yapılışı
- Soğanı ve maydanozu doğrayıcıdan geçirin
- Kıymaya ekleyin
- Yumurta,galeta unu,sıvı yağ,tuz ve baharatları da ekleyerek iyice yoğurun
- Köfte harcını buzdolabında 1-2 saat dinlendirin
- Streç filmi tezgaha serin
- Köfte harcından bir miktar alın ve streç film üstüne yayın (yaklaşık nescafe fincanı tabağı büyüklüğünde bir miktar)
- Arasına kaşar peyniri koyun.Streç film yardımı ile iki ucunu birleştirin ve fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin.
- Üzeri kızarıncaya kadar 190 derecede pişirin.Afiyet,şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder