Krep (crepes)
Özellikle kahvaltılarda içine süreceğiniz bal,pekmez,türlü reçel ve peynir çeşitleri ile,dürüm yapabileceğiniz yeşillik ve sebzelerle sonsuz kombinasyonu yapılabilecek bizlere Fransız mutfağının hediyesi olan bir hamur çeşidi krep (Crepes)...
Aynı adla anılan bir de kumaş çeşidi var ki,bu sektörle yıllaca haşır neşir biri olarak söyleyebilirim.Dikildiğinde çok asil duran,dökümlü ve kombini kolay bir tür kumaş türü.Zannımca iki krep arasında ki tek ortak nokta;ikisinin de çok rahat kombinleniyor olması.
Krep mi? Akıtma mı? Cızlama mı?
Türkçe akıtmaya karşılık gelse de,Anadolu da akıtma,cızlama yada diğer adıyla kaygana;kaşıkla az yada çok kızgın yağda kızartılan bir hamur çeşidi.Pişirilme yöntemi ile krepten ayrılan akıtma yada kaygana daha kalın dokusu ile bal,pekmez yada reçele batırılırken,krep malzemenin içine sürülüp,tüketildiği bir hamur çeşidi..
Öyle yada böyle,güzel ve helal olan hiçbir şeye Fransız kalamıyor deniyorum.hala denemeyeneler var ise tarife göz atabilir..
azıcık aşım Krep (Crepes) Tarifi
Krepin inceliğine göre 16-17 adet için;
Malzemeler
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 2 su bardağı un (artırılıp,azaltılabilir)
- 1silme çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ yada margarin
Yapılışı
- Süt,su,un,tuz,sıvı yağ ve yumurtayı çırpıp,pürüzsüz hale getirin.(Koyu ayran kıvamında olmalı)
- Tavayı tereyağ ile yağlayın.
- Bir kepçe yardımı ile krep hamurundan tavaya dökün.Hamurun tavayı kaplamasını sağlayın
- İki yüzünü de eşit oranda kızartıp,düz bir tabağa alın.Kuru olmasını istemiyorsanız tereyağ ile yağlayın.
- Her seferinde tavada kalan kırıntıları bir peçete yardımı ile alın.
- Krep hamurunu tekrar dökmeden önce tavayı sallayarak soğutun.Böylece hamuru tavaya yaymanız kolaylaşacaktır.Afiyet,şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder