Fırın Sütlaç
Hani yediğiniz ağır bir yemekten sonra gözünüz tatlıda kalır da,içlerinden en hafif olan ''O'' nu seçersiniz.Sizi ağır bir yükten kurtardığı gibi,vazifesini de ifa edip hem öğününüzü taçlandırır hem damağınızı şenlendirir.İşte böylede zor zaman dostudur fırın sütlaç...
Kıvamında bir Fırın Sütlaç İçin
En küçüğünden,en büyüğüne bu ülkede yaşayan herkesin en az ömründe bir kez yediği,her annenin belkide en güzel yaptığı sütlü tatlı çeşidi desem mübalağa etmiş olmam değil mi?
Ama sütlacın kıvamını tutturmak,hele de fırınlayacaksanız hiçte kolay değil.Pirincini çok koyarsanız lapa olur,az koyarsanız çorba.Kıvamını bağlamak için koyduğunuz malzemeyi kaçırırsanız,bıçakla kesip yersiniz,az koyarsanız pipetle içersiniz.Fırında fazla tutarsanız kurutur,sapladığınız kaşığı çıkaramayabilirsiniz bile!
Gözünüzü epey korkutmuş olabilirim.Ama tutturana kadar bu yollardan geçmiş,inatla ve ısrarla bu işin peşini bırakmamış bir sütlaçzede olarak yazıyorum bu satırları.
Annemin tarifini denememe rağmen,el ayarı denen şeyi üçüncüde ancak tutturabildim.Ve şimdi ben yandım siz yanmayın diye heybemdeki tüm ayrıntıları size aktarıyorum.
Bir kere sütün yağlı olması,o sütlacın lezzetine doğrudan etki eden bir husus bilesiniz.Pastörize süt ile zorlama bir sütlaç çıkabilir ortaya.Yağlı inek sütü bizim tam da istediğimiz şey.Ama manda sütü de bulursanız hiç kaçırmayın sütlacı onunla yapın.İkinci önemli husus pirincin oranı.Bir kilo süt için yaklaşık bir küçük çay bardağı pirinç yeterli oluyor.Fazlası bence pirinç pilavı dönüyor.Şimdi annemin sütlacının sırrını açıklıyorum.''Un''.Evet nişasta ve pirinç unu koymak yerine sütlaca un koyarsanız daha soft ve akışkan olduğunu göreceksiniz.Sonradan damağınızda fazladan nişasta tadının kalmaması da cabası.
Bu noktada sade ve fırınlayarak yemek tercihi sizin.Ama fırınlayacak iseniz sütlaçları,ısıya dayanıklı bir kaba koyduktan sonra hafif kabuk tutmasını beklemelisiniz. Ardından su ilavesi yaptığınız bir tepsiye kaseleri oturtup yüksek ısıda fırının en üst rafına koyarak ve göz hapsinde tutarak pişirmelisiniz ki çok hızlı kabarıp,yanmasınlar.
Bir püf noktası daha vereyim.Fırından çıkaracağınız tepsiyi hafifçe salladığınızda,sütlaçların kenarı sabit,ortası hafif sallanıyor ise fırın sütlacınız kemale ermiş demektir.Hemen fırından çıkarın.Oda sıcaklığına geldikten sonra,fırın sütlaçları bir gece buzdolabında bekletip afiyetle yiyebilirsiniz.
azıcık aşım fırın sütlaç tarifi
6-7 kase için
Malzemeler
- 1 kg. yağlı inek sütü
- 1 bardak toz şeker
- 1 küçük çay bardağı pirinç
- 1.5 bardak su
- 2 yemek kaşığı un (tepeleme olmasın)
- 1 paket vanilya
- 1 çimdik tuz
Yapılışı
- Pirinci suda yumuşayana dek haşlayın.Demlenmeye bırakın.
- Sütü kaynatın.
- Süte şekeri ekleyip,karıştırın
- Haşlanan pirinçleri süzdürüp süte ekleyin ve karıştırarak 5 dakika pişirin
- Unu bir miktar su ile açın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Yavaşça kaynayan sütlaca ekleyip,bir yandan karıştırın.
- Kıvam aldığında vanilyayı ve bir çimdik tuzu ekleyin.Ocaktan alıp,kaselere bölüştürün.
- İçi su dolu bir fırın tepsisine yerleştirdiğiniz fırın sütlaçları 200 derecede 10-15 dakika üzeri kızarıncaya dek pişirin.
- Buzdolabında soğutup servis edin.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder