28 Şubat 2017 Salı

Terbiyeli Sulu Köfte

sulu köfte tarifi


Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi


Yemekleri nitelemek için kullanılan ''terbiyeli'' sıfatı hep kafamı kurcalamıştır.Ne yani! Onların insanlığa yaptıkları hizmet ve katkının mükafatı ''terbiyeli'' ve ''terbiyesiz'' olarak nitelendirilip yaftalanmak mı olmalıdır?

Köfte ve Sebzenin bir arada olduğu tarif


''Terbiye dediğiniz şey 1 yumurta biraz un ve yoğurt ise ben terbiyesiz olmaya razıyım diyen'' türlü yemek çeşitleri hiçte azınlıkta değil.Eğer onları kutuplaştırmaya devam edersek,günün birinde kazanı kaldırıverirler..

Endişelenmeyin! Halüsinasyon görmüyorum.Buraya kadar söylediklerim sadece aktüel hayatta olup bitenlere bir atıf.Lakin benim nazarımda mutfakta da tıpkı gerçek hayat gibi sürekli değişen,gelişen bir gündem var. Arada bir onların nabzını tutmak,mutfak dinamiklerine yabancı olmamak,mutfakta başarı için elzem olabiliyor.

Mesela bir kaç çeşit yemek yapmaya üşendiniz.Hemen giriyorsunuz mutfağa.Birbiriyle uyum ve koordinasyon içindeki et ve sebze güçlerini birleştiriyor.Hem çorba hem ana yemek niteliğindeki terbiyeli sulu köfte ortaya çıkıyor.Bu yüzden ayrıştırmayıp,birleştirmek her sahada huzur ve barışı tesis ediyor..Sizce de öyle değil mi?

azıcık aşım terbiyeli sulu köfte tarifi


6 kişilik

Malzemeler

Köftesi için;
  • 200 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı irmik (Artırılıp,azaltılabilir)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz,karabiber,kekik,kimyon,pul biber
Terbiyesi ve diğer gerekli malzemeler;
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • Bir kaç damla limon suyu
  • 1 bardak et suyu (tercihen)
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • Bir litreden biraz fazla su
Yapılışı
  • Köfte için gerekli malzemeleri yoğurun misket büyüklüğünde köfteler yapın fırında 200 derecede 12-15 dakika kızartın (Dilerseniz una bulayıp doğrudan suda pişirebilirsiniz.Önceden kızartıldığında daha lezzetli olduğunu düşünenlerdenim)
  • 1 patatesi ve havucu küp küp doğrayın.
  • Su ve et suyunu bir tencereye alın.Kaynamaya başladığında önce havuçları ekleyin.
  • Yaklaşık beş dakika sonra patates ve köfteleri ekleyin.
  • Havuçlar yumuşamaya başladığında terbiye için;yoğurt,yumurta sarısı,un ve limon suyunu çırpın.Çorbanın suyundan ekleyerek ılıtın ve yavaşça gerekirse süzgeçten geçirerek ve kepçe ile karıştırarak terbiyeyi ekleyin.
  • 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.Sıcak servis edin.Afiyet,şifa olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...