Zeytinyağlı Asma Yaprağı Sarması
Türk Mutfağında en çok sevilen sarma çeşitlerinden zeytinyağlı asma yaprağı sarması,ziyafet ve bayram sofralarının da vazgeçilmezi ve medarı iftiharıdır.
Anne eli değmiş gibi;zeytinyağlı asma yaprağı sarması
Her ailede zeytinyağlı asma yaprağını iyi yapan bir büyük bulunur.Allah onları başımızdan eksik etmesin,edindikleri bu misyonla sık sık yapamayan gelinleri,kızları da bu zahmetten kurtarır,bir güzel hazıra kondururlar.
Annem ve kayın validem pek güzel yapar zeytin yağlı asma yaprağı sarmasını.Ben de onlardan gördüğüm kadarı ile belki de kendimce bayrağı devralmak ve benden sonraki nesillere ulaştırmak için yapmaya gayret eder,çok sık olmasa da soframıza konuk ederim bu geleneksel lezzeti.
Kayın validem,her bahar asma yaprağı sezonunda,yüklüce bir miktar alıp salamurasını yapar.Geçen yıl bizim için ayırdığı taze yaprakları,bu kez salamuradan farklı olarak,desteler halinde haşlamış,rulo yapıp,buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa kaldırmıştım.Bu yöntemden çok da memnun kaldım.Bu sayede hem fazla tuzunu arındırmak zorunda kalmıyor hemde yapışan yaprakları tek tek ayırmak için uğraşmıyorum.Vakti geldiğinde sizler için bu yöntemi fotoğraflı olarak paylaşma sözü vererek tarife geçiyorum.
azıcık aşım zeytinyağlı asma yaprağı sarması
Malzemeler
- Yarım kilo asma yaprağı
- İki su bardağı dolmalık pirinç
- Dört adet büyük boy soğan
- Bir çay bardağı kuş üzümü
- Bir çay bardağı dolmalık fıstık
- Bir çay bardağı zeytin yağı
- İki adet limon suyu
- Yarım demet maydanoz-dereotu
- Bir yemek kaşığı dolma baharı (yada yenibahar,tarçın karışımı)
- Bir silme tatlı kaşığı karabiber
- Bir silme tatlı kaşığı toz şeker
- Bir tatlı kaşığı tuz (artırılabilir)
- İsteğe göre iki yemek kaşığı nar ekşisi
- 1.5 su bardağı kadar sıcak su (kontrollü olarak konulacak,artırılabilir)
Yapılışı
- Asma yaprağı taze ise;yıkadıktan sonra tuz ve limon karışımı koyduğunuz suda haşlayın.
- Eğer salamura yaprak kullanıyor iseniz;bir gece önceden yaprağı suda bekletip,yada sık sık suyunu değiştirerek fazla tuzundan arındırın.
- Soğanı yemeklik doğrayın,zeytin yağında tuzunu ve şekerini ekleyerek kavurun.
- Pirinçleri yıkayıp ekleyin ve şeffaflaşana kadar kavurun.
- Fıstıkları ve yıkadığınız üzümleri ekleyin 1-2 dakika daha kavurun
- Baharatı ile birlikte bir çay bardağı su ve limon suyunu ekleyip suyunu çekene kadar kısık ateşte bir kaç dakika pişirin.
- Dinlendirdiğiniz iç harca ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyip,pirinçleri zedelemeden hafifçe karıştırın
- Tek tek asma yapraklarının baş kısımlarını ayıklayarak isteğe göre ince yada kalın,içten koyarak sarın
- Tencerenin tabanına yaprakların baş kısımlarını yerleştirin.
- Üzerine sarmaları çok sıkı olmayacak şekilde (pirincin piştikten sonra şişeceğini hesap ederek) dizin.
- Sarmaların üzerine pişerken dağılmamaları için bir tabak yerleştirin.
- Üzerine zeytinyağı,nar ekşisi ve limon suyu ve su ekleyin.
- Sık sık kontrol ederek,kısık ateşte pişirin.dinlendirip servis edin.Afiyet,şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder