Bademli Brüksel Lahanası
Son günlerde Avrupa'nın Türk ve Müslüman halka karşı takındığı ırkçı tutum,canımı sıksa da,bu yiyeceği daha uygun bir isim bulana dek,Brüksel Lahanası olarak anacağım sanırım.
Brasing usulü pişirilmiş brüksel lahanası
Daha önceki yayınlarımda Brüksel Lahanası yemeği tarifi vermiştim.Okumak isteyenler bu linki tıklayabilirler
Bu kez yine ana malzeme olarak Brüksel lahanası ile yapılan,braising usulü ile pişirilen bir tariften bahsetmek istiyorum.
Braising;Düşük ısıda yağ ile kavrulan et ve sebzelerin,az miktarda sıvı ile pişirilmesi anlamına geliyor.Daha çok eti pişirmek için kullanılan bu teknik,sebzelerde de kullanıldığında güzel sonuç veriyor,test edilmiştir.
Bu yöntemden benim anladığım fayda,düşük ısıda pişirilmesine rağmen,hızlı pişme ve lezzete yaptığı katkı.Şöyle ki;1-1.5 yemek kaşığı tereyağını genişçe bir tencere koyup eritirken,lahanaları temizleyip,yıkayıp,ortadan ikiye bölüyorsunuz.Önce kabuğu soyulmuş bademleri kavuruyorsunuz.Bademlerin kabukları soyulmamış ise 1-2 dakika kaynatıp,soğutarak kolayca soyabilirsiniz.Ardından lahanaları önlü arkalı ara ara çevirerek kızartıyorsunuz.
Yarım limon suyu,tuz,karabiber,üç yemek kaşığı krema ile birlikte,yarım çay bardağı tavuk suyunu ekliyor,kapağını kapatıyorsunuz.Bu noktadan sonra kapağını mümkün oldukça az açarak ve kısık ateşte pişmeye bırakıyorsunuz Brüksel Lahanalarını.Yaklaşık 25 dakikada lokum kıvamına geliyor.
Lezzetine gelince;Limonun fresh tadı,krema ve tavuk suyu eşliğinde yumuşayan ve karamelize olan Brüksel lahanaları ve çıtırdayıp kontrast oluşturan bademler! Bilmem anlatabildim mi?
azıcık aşım bademli Brüksel lahanası tarifi
4 kişilik
Malzemeler
- Bir paket Brüksel Lahanası
- 1.5 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı krema
- Yarım çay bardağı tavuk suyu (seçilen tencereye göre az miktarda artırılabilir)
- 1 çay bardağı kabukları soyulmuş badem
- 1 çay kaşığı tuz,karabiber
- Yarım limon suyu
Yapılışı
- Brüksel lahanalarını temizleyip,yıkayın,baş kısımlarını inceltip,ortadan ikiye bölün
- Tereyağda bademleri düşük ısıda kavurun.Bir kenara alın.
- Ardından lahanaları ekleyip önlü arkalı düşük ısıda hafifçe kızartın
- Bademleri tekrar ekleyin
- Tuz,karabiber,limon suyu,krema ve tavuk suyunu ekleyip,tencerenin kapağını kapatın
- Düşük ısıda,lahanalar yumuşayıncaya dek (25-28 dk.) pişirin.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder