29 Mart 2017 Çarşamba

Chia Puding (Badem sütü & meyve ile)

chia


Chia Pudind (Badem sütü&meyve ile)



Alternatif tıbbın,bize son günlerde ki hediyesi:Chia tohumu..Özellikle kilo vermek isteyenlerin gözdesi haline gelen bu minik zerreciklerden faydalanmak konusunda,bende geri durmadım ve bir tarif hazırladım...
chia nın faydaları

Chia nın Faydaları



Vatanı Güney Amerika olan chia tohumu,popülaritesini;içerdiği yüksek oranda protein,lif ve yağ asitlerine borçlu.Böylece karbonhidrat,yağ ve proteinden oluşan besin döngüsünü tamamlayarak,günlük besin ihtiyacınız tamamlıyor.


Güney Amerika yerlilerinin raf ömrünün uzun oluşu ve besleyici özelliği nedeni ile savaşlarda ve uzun yolculuklarda yanlarından eksik etmediği chia tohumu,içerdiği zengin omega 3 yağ asidi nedeni ile kemik ve diş sağlığını koruyor.

Glutensiz oluşu nedeni ile çölyak hastalarına alternatif besin olarak sunulan chia tohumu,yüksek içerikte protein barındırması sebebi ile veganların da gözdesi...


chia pudding

Peki chia tohumunu nasıl tüketebiliriz?..Aslında bu sorunun tek bir yanıtı yok.Zira nötr tadı nedeni ile chia;çorbalarda,yemeklerde,salatalarda,hamur işlerinde,yoğurt ve süt ile rahatlıkla tüketilebilen bir yiyecek.Ben bugün süt alerjisi olanlar ve veganları da düşünerek badem sütü ile hazırladığım ve meyve ile sunduğum bir puding hazırladım.Daha önceki yayınlarımda badem sütünün nasıl yapıldığını anlatmıştım.Merak edenler burayı tıklayabilirler


Tok tutma özelliği ile chia



Chia tohumu yapısı;gereği içine girdiği sıvıyı bir süre bekletildiğinde jel haline getiriyor.Bu durum midede, sindirim esnasında da devam ediyor.Sindirimi yavaş olduğu için hem kan şekerinizi koruyor hem de sizi uzun süre tok tutuyor.

 Bende chianın bu özelliğinden faydalanarak;bir bardak badem sütüne eklediğim 2-3 yemek kaşığı chia tohumunu bir gün beklettim.Hazırlama aşamasında nötr bir tadı olan chia pudingi tatlandırmak isterseniz; bal,pekmez,tarçın,eritilmiş çikolata,kakao,vanilya ve tarçın kullanabilirsiniz.Ben eldeki meyvelerle tatlandırmayı tercih ettim.Bunun için blender den geçirdiğim iki adet şeftali püresinin üzerine chia pudingi ekledim ve meyve ile tatlandırdım.

chia tohumu


Aztek ve Maya uygarlıklarının enerji ve dayanıklıklarını artırmak için tükettiği chia tohumunu,siz de bu hali ile tüketmek isterseniz,buyurun tarife...

azıcık aşım chia pudingi tarifi


Bir porsiyon için;

Malzemeler
  • 1 bardak badem sütü
  • 2-3 yemek kaşığı chia tohumu(Koyu kıvam için 3,hafif sulu bir kıvam için 2 yemek kaşığı)
  • İsteğe göre tatlandırmak için;bal,pekmez,tarçın,vanilya,kakao,çikolata
  • 2 adet şeftali
  • Üzeri için meyve
Yapılışı
  • Badem sütüne 3 yemek kaşığı chia tohumu ekleyin ve karıştırın.Ağzını kapatarak buzdolabında bir gece bekletin
  • 2 adet şeftaliyi blenderden geçirin ve pürüzsüz hale getirin.
  • Ertesi gün,chia pudingi ve şeftali püresini bir kapta buluşturun ve meyve eşliğinde servis edin.
  • Afiyet,şifa olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...