Kalbura Bastı
Hz. Adem'den bu yana eşyanın ismine ve ilmine vakıf olmak için gayret sarf eden insanoğlunun aklının sınırlarını,bütünüyle çözmüş bir ilim,an itibarı ile yok..
Ne nasıl üretilebilir,çoğaltılabilir,dönüştürülebilir,şekillendirilebilir gördükçe,duydukça,öğrendikçe yaratılışa ve Yaradana olan hayranlığımı izah edecek kelime bulamıyor,tesbih etmekle sakinleşip,yetiniyorum.
İnsana un ile yağı bir araya getirmeyi öğreten,ona tuz ekleyince çorba,şeker ekleyince tatlı yapmayı öğreten Yüce Allah,pişirdiklerini sunmak için çanak,çömlek yapmayı da öğretmiş,sonra o insanlar o türlü aletleri kullanarak ve öğrendiklerini katlayarak yeni şeyler yapmayı akıl etmişler.
Anadolu'dan yayılan lezzet Kalbura bastı
Resimden de anlaşıldığı üzere,lafı kalbura bastı tatlısına bağlama gayretindeyim.Eli öpülesi Anadolu kadını,bağ,bahçeden fırsat bulduğunda boş durmamış,tatlısını da yapmış,yetinmemiş onu şekillendirmek için,biz zamane hanımları gibi türlü kalıplar,aletler kullanmak yerine,aklın sınırlarını zorlayıp,bu iş için elinin altındaki aletlerden faydalanmış.meydana getirenlerin emeklerine sağlık,benim hisseme düşen de kalbura bastıyı yapıp,tarifini paylaşmak...
azıcık aşım kalburabastı tarifi
14 adet-1 kare fırın tepsi için
Malzemeler
- 125 gram tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı susuz yoğurt
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3.5 su bardağı un (Artırılıp,azaltılabilir)
- İsteğe göre içine koymak için 1 çay bardağı ceviz ve tarçın
- Şerbeti için;3 bardak su,2.5 bardak şeker,1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
- Önce şerbeti için;su,şeker ve limon suyunu kaynatın.Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatmak,şerbetin kıvamı için yeterli olacaktır.
- Hamuru için; tereyağ ve şekeri yoğurarak veya mikserle krema kıvamına getirin
- Diğer malzemeleri katarak yoğurmaya devam edin
- Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin
- Elinize aldığınız mandalina büyüklüğündeki hamur parçasını avuç içinde çay tabağı büyüklüğünde açın
- Varsa kalburun üzerine hamuru koyarak çok sert olmamak şartı ile bastırın.(ben de olmadığı için benzer efekti verebilecek rendeyi kullandım.)
- İsteğe göre arasına ceviz ve tarçın koyup,bir uçtan diğer uca yuvarlayın.
- Arka kısmının iyice kapandığından emin olun.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin
- Fırından çıkardıktan 2-3 dakika sonra kalbura bastıları soğuk şerbetle buluşturun.
- Dinlendirip,servis edin.afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder