Kapuska Yemeği
Bazı yörelerde ''Kelem'' ismi verilse de Türk mutfağında yaygın olarak pişen bu yemek,adını nasıl olmuşsa Rusçadan almış.Tahmin ettiğiniz gibi,kapuska Rusça'da ''Lahana''anlamına geliyor.
Lahananın en lezzetli hali Kapuska
Lahananın en sevdiğim hali,hele biraz da acılı olursa bandıra bandıra yenilesi bir yemek.İçine konulan patates,havuç gibi sebzelerle zenginleştirileceği gibi,pirinç,bulgur,nohut gibi bakliyatlar eklenerek daha doyurucu bir hale getirilebilir.
Annelerin içine koyduğu bir parça kemik ile daha da besleyici hale getirdiği kapuskayı ben et suyu ile yapıyor,içine havuç doğruyor ve ince bulgur ile de daha bereketli hale getiriyorum.Hazmı kolay olsun diye kimyon ekleyip,bu iş için bir de düdüklü tencere tercih edince misli ile vitamini bünyeye depoluyorum..
azıcık aşım kapuska yemeği tarifi
6 kişilik
Malzemeler
- Küçük boy beyaz lahana
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet büyük boy havuç
- 2 yemek kaşığı ince bulgur
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 bardak et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kara biber,kimyon,pul biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 bardağa yakın su
Yapılışı
- Soğanı küp küp doğrayıp tuz ile birlikte yağda kavurun
- Salçayı da ekleyip kokusu çıkıncaya dek kavurun
- Doğradığınız havuç ve lahanayı ekleyip,lahanalar hacim kaybedinceye dek kavurun
- Baharat,bulgur ve lahanaların üzerini kapatacak kadar suyu ekleyip,düdüklü tencerenin ağzını kapayın.
- Buharı çıkınca düğmesini kapatıp 15 dakika kadar pişirin.(Eğer normal tencerede pişiriyorsanız havuçlar pişinceye kadar tencereniz ateşte kalsın)
- Düdüklü tencerenin altını kapatıp,dinlendirdikten sonra Kapuska yemeğini servis edin.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder