Kavala Kurabiyesi
Sizinde,Kavala deyince aklınıza ilk tarihteki rolü ile Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve Kurabiye geliyorsa bendensiniz.
Lezzetli bir turizm elçisi;Kavala Kurabiyesi
Yunanistan sahilinde küçük bir kasaba olan Kavala'yı dillere destan lezzeti ile meşhur eden bu kurabiyeler gönüllü turizm elçiliğini en iyi şekilde yerine getiriyor.
-''Ama nereden bulacağız her zaman kavala kurabiyesini.Yok mu bunun bir çaresi'' diye soranlar için,bir tarif hazırladım.
Baştan söyleyeyim kavala kurabiyesi,öyle -''iki dakika çayın yanına yapsak ta yesek'',cinsinden bir kurabiye değil.Bunu bilerek hamama yani mutfağa girerseniz,terlediğinizde,mesul aramazsınız.
Püf noktaları ile Kavala Kurabiyesi
Bu kurabiye için yaklaşık iki yüz gram çiğ,kabuğu soyulmuş,tuzsuz bademi hazır etmelisiniz.Bunun bir su bardağı kadarını,doğrayıcıdan geçirerek toz halde,bir çay bardağı kadarını ise iri parçalar halinde dövülmüş halde hamura katacağız.
Önce toz haldeki bademi ısıya dayanıklı tavada kavurarak bir kaba aktarıyoruz.Ardından dövülmüş bademi kavurup,onu da bir kaba aktarıyoruz.Daha sonra kurabiye hamurunda kullanacağımız iki bardak unun,yarısını yine ısıya dayanıklı bir tavada kokusu çıkıncaya dek kavuruyoruz.Helvada ki gibi uzun uzun kavurmuyoruz,hafif sararması bu iş için yeterli olacaktır.
Kavrulan badem ve unun soğuması için beklemek,kurabiyenin selameti açısından çok önemli.Soğumuştur deyip,hamuru yoğurmaya girişirseniz emeğiniz ile birlikte malzemeyi de heba edersiniz.
Soğuyan badem ve un karışımına eklenen diğer malzemeler arasında bir tanesi var ki;o da kulağıma gelen fısıltılara göre bu işin ustalarının kullandığı tahin.Hal böyle iken,bu bilgiyi kulak arkası etmeyip,ben de diğer malzemelere tahini ekledim,yoğurup,şekillendirdim ve 175 derecelik fırında hafif kızarıncaya kadar pişirdim kavala kurabiyelerini.
Fırında tutacağınız zamanı damak tadınıza göre belirleyebilirsiniz.Ama Kavala kurabiyesi öyle ağızda yayılan,dağılan bir kurabiye türü olmadığından biraz kıtır olabilmesi için 17-22 dakika arası pişirilmeli kanaatimce.
Uzaklarda aramayıp,marketten aldığınız malzemelerle kavala kurabiyesi yapmaya niyetlenenler için..
azıcık aşım kavala kurabiyesi tarifi
1.5 kare fırın tepsisi için
Malzemeler
- 200 gram tereyağ
- 200 gram çiğ,kabuğu soyulmuş,tuzsuz badem
- 1 yumurta akı
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 1 yemek kaşığı tahin
- Üzeri için pudra şekeri
Yapılışı
- 1 su bardağı bademi toz haline getirip,tavada kavurun.
- 1 çay bardağı bademi iri parçalar halinde döverek tavada kavurun.
- 1 su bardağı unu tavada kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
- Kavrulan malzemeleri 1-1.5 saat soğumaya bırakın.
- Oda sıcaklığındaki tereyağ ile şekeri karıştırın.
- Yumurtayı ve tahini ekleyerek karıştırın veya yoğurun.
- Kavrulan badem,un,kabartma tozu,vanilya ve kalan unu da ekleyerek hamuru toparlayın.
- Hamuru,1-1.5 cm. kalınlığında açın.
- Yuvarlak bir kalıp yada bardakla hilal şeklinde hamurdan parçalar kesin.
- 175 derecede 15-20 dakika arasında pişirin.
- Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder