28 Mart 2017 Salı

Keşkül (Keşkül-ü Fukara-Fukara Keşkülü)

keşkül-ü fukara

Keşkül (Keşkül-ü Fukara) 


Keşkül:Kelime anlamı ''taşımak'' tan türemiş ve dilimize Farsçadan geçmiş bir kelime..Terim anlamı ise:Gezgin dervişlerin kullandığı,genellikle hindistan cevizi kabuğu,abanoz ve çeşitli metallerden yapılan,iki ucundan zincirle omuzda,yada kolda taşınan yemek kabına verilen ad.Bu tatlı ile bağlantısına gelince...

Keşkülün Hikayesi



Bu tatlı ile keşkülün bağlantısı bilinen o ki;13-14.yüzyıla dayanıyor.Bir tekkeye mensup olan dervişler,seyr-ü sülük yolunda ilerlerken,gurur ve kibirlerini yenmek için kapı kapı dolaşır,dilenirlermiş.Özellikle Mevlevi tarikatınca;el açıp,dilenmek ayıp sayıldığından,ellerinde tuttukları keşküllerde biriktirirlermiş toplanan yardımları.Her tekkenin sembolleri ve imzalarının da üzerine kazındığı bu keşküller sayesinde,yardım eden halk,verdiğinin hangi tekkeye gittiğini bilirmiş.


sütlü tatlılar


Toplanan yardımlar tekkelere götürülür,aşlar kaynatılır,fakir halka sunulurmuş.İşte fukara keşkülü ismi de böyle yerleşmiş dilimize.Kanuni döneminde ise;halkın nabzını tutmak için tebdili-i kıyafet,onların arasına karışan devlet erkan-ı aynı yöntemi uygulamış.Doyurucu olması hasebiyle imaretlerde,aşağıda tarifini vereceğim tatlı pişirilir ve bu keşküllerde halka dağıtılırmış.

Bu hikayeden sonra keşkülün nasıl bir şey olduğunu merak edenler,google'a soracaktır.Telif hakları gereği,benim olmayan herhangi bir resmi paylaşmıyorum,ama gözünüzde canlanması açısından söyleyebilirim:Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosunda yer alan dervişin sırtında bu türden bir keşkül asılı.Merak edenler bakabilirler..

Yerken manevi havasını ve lezzetini hissedeceğiniz,Osmanlı mutfağına ait Keşkül-ü Fukarayı siz de yapmak isterseniz,tarifi az aşağıda sizleri bekliyor olacak...

keşkül nedir


azıcık aşım keşkül tarifi



6 porsiyon için;

Malzemeler
  • 1 kg. süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı toz halde çekilmiş kavrulmuş badem
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı

  • Malzemeleri çırpma teli yardımı ile karıştırıp,ocağa alın
  • Kaynamaya başladığında ocaktan alıp,kaselere paylaştırın.
  • Oda sıcaklığına geldiğinde,buzdolabında soğutun ve servis edin.Afiyet,şifa olsun..









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...