21 Mart 2017 Salı

Kuru Biber&Patlıcan Dolması




Kuru Biber&Patlıcan Dolması


İnsanoğlunun,besinleri uzun süre saklayabilmek için buldukları yöntemler,onların yaşam şekillerini de belirlemiş.Rivayet odur ki;Göçebe Türk kavimleri,göç duraklarında önce hayvan keser,en güzel nerede kurursa,orada çadır kurar,orayı mesken edinirlermiş.


Allah onlardan razı olsun ki;Bu sayede,pastırma,sucuk,kuru sebze ve meyvelerin mutfaklarımıza girmesine sebep olmuşlar.İşte kuru patlıcan ve biber de böyle bir ihtiyaçtan doğmuş ve lezzeti ile taze hallerinin önüne dahi geçmiş..

İstanbul'da yaşayanlar bilirler,yazın tazesini alıp,kurutmaya kalktığınızda biber,patlıcan gibi sebzelerin,ya kuruması uzun süre alır,yada kurumaz,küflenir,böceklenir.Ben de can'ım İstanbul'un nemli havasında yaptığım denemelerimden,pek sağlıklı sonuçlar aldığımı söyleyemem.Bereket kurutulmuş,hatta paketlenmişleri var da mahrum kalmıyoruz bu lezzetlerden.

Dolma nasıl yapılır


Kuru Dolma Nasıl Yapılır?



Yapılışına gelince;Kuru Patlıcan ve Biber gibi sebzeleri doldurmadan önce,üç-beş dakika kadar haşlamakla başlıyoruz işe.Çok haşladığınızda,doldururken dağılabileceğini hesap ederek zamanında sudan çıkarmanızı ve haşlama suyuna bir çimdik limon tuzu atmanızı özellikle rica ediyorum sizden.Haşlayıp,süzdükten sonra,acil doldurmanız gerekiyorsa ılık sudan geçirebilirsiniz patlıcan ve biberleri.

İçi için orta yağlı kıyma tercih ediyoruz.Hatta ben bir yemek kaşığı sıvı yağ da ekliyorum,iç harca ve yarım çay bardağı kadar da su.Böylece iç harç daha yumuşak oluyor.Doğranmış soğan,pirinç ve ince bulgurla birlikte,salça da eklediniz.

Sıra geldi baharatlara.Kara biber,pul biber,kekik,nane gibi demirbaş baharatların dışında,dolmada olması gereken üç baharat sumak,kimyon ve kişniştir bana göre.Limon suyu,tuz(tuz eklerken,patlıcan ve biberlerin haşlandıktan sonra tuzuna bakarsanız yanılmazsınız)maydanoz,dereotu eklentisinin ardından yoğurup,1-2 saat buzdolabında dinlendirip,biraz ağzından boşluk bırakarak dolduruyorum iç harcı,kuru patlıcan ve biberlere.

stuffed


Dolmaları yerleştirmeden önce bir yemek kaşığı tereyağ ile birlikte salçaları kavurun,birazda su ekleyin ve dolmaları birbirine yaslayarak dizin.Üzerine nar ekşisi ve limon suyu ve suyunu ekleyin.Bir kapak kapatıp,patlıcan ve biberler yumuşayıncaya dek pişirin.İhtiyaca göre su ekleyebilirsiniz.

Henüz denemeyenler varsa zamanı boşa geçirmeyin derim,Kuru patlıcan ve biber dolmasının tarifi az aşağıda...


azıcık aşım kuru biber&patlıcan dolması


10 kişilik

Malzemeler
  • Birer bağ kuru biber ve patlıcan
  • 400 gr. kıyma
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • Bir çimdik limon tuzu
  • Tuz,karabiber,pul biber,kekik,nane,kimyon,kişniş,sumak
  • Bir kaç dal maydanoz,dereotu
  • İki yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 limon suyu
  • İç harç için yarım çay bardağı su
  • Tencereye koymak için yarım litre su (artırılabilir)
Yapılışı
  • Kuru biber ve patlıcanları limon tuzu ile birlikte haşlayın ve süzün
  • İç harç için soğanları küp,küp doğrayın.Kıymaya ekleyin.
  • Yıkanmış pirinç ve bulguru ekleyin
  • Birer yemek kaşığı biber ve domates salçasını ekleyin
  • Doğranmış dereotu ve maydanozu ekleyin
  • Baharatları ve yarım çay bardağı suyu ekleyip iç harcı yoğurun ve 1-2 saat buzdolabında dinlendirin
  • Tencereye tereyağı koyun ve salçaları kavurun,bir miktar su ile sosu açın
  • Ağzından pay bırakarak doldurduğunuz patlıcan ve biberleri tencereye dizin
  • Üzerine nar ekşisi ve limon suyu dökerek,bir tabak kapatın
  • Suyunu ekleyerek kuru patlıcan ve biberler yumuşayıncaya dek pişirin.Afiyet,şifa olsun..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...