17 Mart 2017 Cuma

Patatesli Sosisli Börek


Börek tarifleri


Patatesli Sosisli Börek



Ey insanlar! Size bir örnek verildi. Şimdi ona iyi kulak verin. Sizin Allah’tan başka taptıklarınız bir sinek dahi yaratamazlar, hepsi bunun için toplansalar bile. Eğer sinek onlardan bir şey kapsa, bunu ondan kurtaramazlar. İsteyen de âciz, istenen de.(Hacc,73)

Derdime sizi de ortak etmek için girizgahı; insanın acziyetine dikkat çeken bir ayetle yapmak istedim.Bu ayet ışığında,Yaratılışı fark edip,fehmetmenin,dipsiz kuyulardan kurtulup,insan-ı kamil olma yolunda ilerlemenin derdindeyim yine mübarek Cuma günü vesilesi ile...

Tefekküre dalmak,ondan lezzet almak,diriliş için bir pencere.Lakin,ne bir derviş gibi tek lokma,tek hırka yaşayabiliyor,ne de bir ağaç gibi tek ve hür olamıyorum.Ertesi günü,akşam yemeğini ve kahvaltıyı da düşünüyor,hem aile fertlerinin hem de kendi boğazımın derdine düşüyorum bildiğiniz gibi..

Şimdi kahvaltı için,yada çay saati ikramı için benden börek tarifi isterler diye de telaşlanıp,araya bir tarif,bir de blog yayını sıkıştırıyorum.

Şairin dediği gibi;

Sana zorsa bırak yanayım
Kolaysa esirgeme

Hayat boş geçti
Geri kalan korkulu
Her adımım dolu olsa
İşe yaramaz katında
Biliyorum
Bağışlanmamı diliyorum 

A.Cahit Zarifoğlu (Sultan şiirinden)



azıcık aşım patatesli sosisli börek tarifi


12 adet börek için

Malzemeler

  • 3 adet hazır yufka
İç malzemesi için
  • 4 adet patates
  • 15-16 adet parmak sosis
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz-karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için
  • Yarım şişe soda
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (artırılabilir)
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı sirke
Üzeri için 
  • 1 yumurta sarısı 
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Susam-çörek otu
hamurişleri


Patatesli Sosisli Börek nasıl yapılır?

  • Patatesleri haşlayıp püre haline getirin
  • Soğanı küp küp doğrayıp,yağda tuz ile birlikte kavurun
  • Salçaları ekleyip kavurmaya devam edin
  • Patates püresini ekleyip harmanlayın,bir kenara alın.
  • Sos malzemelerini karıştırın
  • Yufkayı açın,sostan sürün
  • Yufkanın üst ve alt kısımlarını,yufkanın ortasında buluşturun.
  • Kuru kısımlara tekrar sos sürün
  • Yufkanın sağ ve sol kısımlarını yine yufkanın ortasında buluşturun ve kuru kısımlara sos sürün
  • Yufkayı her bir parça kare olacak şekilde dörde bölün
  • Patates püresinden ve doğranmış sosislerden koyduğunuz yufkayı zarf şeklinde kapatın ve tepsiye yerleştirin.
  • Böreklerin üzerine içine sürdüğünüz sostan geri kalanını sürün 
  • Ardından yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımını sürün,böreklerin üzerine.
  • Susam ve çörek otu serperek 180 derecede fırında pişirin.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...