6 Nisan 2017 Perşembe

Bolonez Soslu Lazanya (Lasagne Alla Bolognese)

Lazanya Tarifi

Bolonez Soslu Lazanya 



İtalyanca:Lasagna/Latince:Lasanum aslında bu yemeğin servis edildiği kabın adı imiş.Zamanla tıpkı Türk mutfağındaki;sini kebabı,güveç,çömlek kebabı gibi içinde servis edilen kabın ismi ile anılır olmuş.


İtalyan mutfağı

Lasagne Alla Bolognese


İtalya'nın Bolonya kentinden,Dünya'ya yayılan Bolonez sos ile lezzetlendirilmiş lazanyanın,yapılış itibari ile;Türk mutfağında böreğe karşılık geldiğini söyleyebiliriz..Soslar ve iç harç ile lezzetlendirilen yufkalar,fırınlanarak servis ediliyor esasen.Konulan iç harç değişiklik gösterse de,beşamel sos ile yufkaların ıslatılması,bu yemeğin lezzetini artıran en önemli unsurlardan.

italian food

Gelelim Lazanyayı ben nasıl yapıyorum kısmına;Her ne kadar hazır olarak satılan lazanya paketlerinin üzerinde,kuru olarak kullanıma uygundur yazsa da,ben lazanya hamurlarını,2-3 dakika haşlıyorum.Böylece olası hayal kırıklıklarının önüne geçmiş oluyorum kendimce.Yağlanmış fırın kabına önce hafif haşlanmış lazanya yaprakları,ardından beşamel sos,bolonez sos ve peynir olmak üzere beş kattan oluşan,bir nevi pastayı fırınlıyorum.

Dünya mutfağı

Sonrası sizce de malum..Af buyrun;dudaklarımıza bulaşan sosları,peçete ile silerek,yiyoruz bolonez soslu lazanyayı.Her ne kadar aklımız;lazanyanın geri kalanında kalsa da,midemiz doymuş olarak kalkıyoruz sofradan Elhamdülillah!...Bu deneyimi yaşamak isteyenler için;Tarif az aşağıda..


azıcık aşım bolonez soslu lazanya tarifi


Dikdörtgen Fırın Kabı için;

Malzemeler
  • 12 adet dikdörtgen lazanya yaprağı
  • Kat araları ve üzeri için bir su bardağı kaşar peyniri rendesi yada parmesan peyniri
Bolonez Sos için;
  • 400 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 küçük boy havuç
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 3-4 domates püresi
  • 3-4 dal maydanoz-fesleğen
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz,Karabiber,kimyon,kekik
  • Yarım çay bardağı et suyu yada haşlanan lazanya suyu
Beşamel Sos İçin;
  • 2,5 bardak süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı tuz,karabiber
  • Yarım çay kaşığı muskat rendesi

Yapılışı
  • Lazanya yapraklarını kaynayan tuzlu suda 2-3 dakika haşlayıp bir kenara alın.
  • Bolonez sos için;Kıymayı bir yemek kaşığı zeytin yağında ezerek kavurun.
  • Diğer tarafta küp küp doğranmış soğan,ezilmiş sarımsak ve rendelenmiş havucu 2 yemek kaşığı zeytin yağında kavurun.
  • Küp halde doğranmış,biberleri ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Domates püresini,tuz ve baharatları ekleyin 2-3 dakika daha kavurup,hazırlanan bu sosu,kavrulan kıymaya ekleyin.
  • Bu sosa haşladığınız lazanya suyundan yada et suyundan ekleyerek tencerenin ağzını kapatın ve 5 dakika daha pişirin.
  • Doğranmış maydanoz ve fesleğen ekleyerek tencereyi ateşten alın.
  • Beşamel sos için;Eriyen tereyağda,unu rengi dönene dek kavurun.
  • Soğuk sütü,bir yandan çırpma teli ile karıştırarak,kavrulmuş una yedirin.
  • Tuz,karabiber ve muskatı ilave ederek sos kaynayıncaya dek pişirin.
  • Fırın kabını yağlayın.
  • 2 adet Lazanya hamurunu kabın tabanına döşeyin.
  • Beşamel sostan üzerine sürün ve yayın.
  • Bolonez sostan dökün ve yayın.
  • Kaşar peyniri serpiştirin.
  • Bu şekilde beşinci kata geldiğinizde;lazanya hamuru ile kapadığınız son kata,beşamel sos ve peynir serpiştirerek 200 derecede fırınlayın.Afiyet,şifa olsun...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...