Köfteli,Erişteli,Nohutlu Yoğurt Çorbası
İçindeki malzemeleri konu edinen,uzun,zincirleme ismini bir kenara koyarsak;tek tabakla,tek öğünde,doyuran,besleyen çorbada diyebiliriz buna..İş o ki;gözümüz doysun..
Köfteli,Erişteli,Nohutlu Yoğurt Çorbası yaparken;
Tek başına yapımı çok aşamalı ve zahmetli görünebilir..Ben bu zahmeti aza indirgemek için;Nohutlu bir yemek yapacağım zaman biraz fazla haşlayıp,dondurucuya atıyorum.Köfte yaptığım zamanda bir kısmını ayırıyorum.Ertesi gün iş,bunları birleştirip,pişirmeye kalıyor..
Suyu kaynatıp,nohut büyüklüğündeki köfteleri bir tepside unlayıp kaynayan suya atıyorum.2-3 dakika sonra erişteleri,3-4 dakika sonra da nohutları ekliyorum.Diğer tarafta hazırladığım;yoğurt,un,yumurta sarısı ve az miktarda sudan oluşan terbiyeyi,tencereden aldığım bir kepçe su ile temperliyor ve çorbaya yavaşça karıştırıyorum.Tereyağ ve nane ile lezzetlendiriyorum.
Anadolu'nun bir çok yöresinde malzemelerinin artırılarak yada eksiltilerek,farklı çeşitlerinin pişirildiği bu çorba;Zengin içeriği ile ziyafet sofraları ve tabi çocuklarımız için de besin değeri yüksek bir alternatif..
azıcık aşım köfteli,erişteli,nohutlu yoğurt çorbası tarifi
Malzemeler
Köftesi için;
- 150 gram dana kıyma
- 1 küçük boy soğan
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı tuz,karabiber,kimyon
- Köfteleri unlamak için 1 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1 küçük çay bardağı erişte
- 1.5 litre su
- 1 çorba kasesi yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı
- Soğanı rendeleyip,kıymaya katın,yumurta,tuz,irmik ve baharatları katıp yoğurun.
- Nohut büyüklüğünde köfteler yapın.
- Bir tepsiye koyduğunuz bir yemek kaşığa una köfteleri bulayın.
- Kaynayan suya köfteleri teker teker atın
- 2-3 dakika sonra erişteleri ekleyin,hafifçe karıştırın
- 3-4 dakika sonra haşlanmış nohutları tencereye dökün
- Yoğurt,yumurta,sarısı ve unu,yarım çay bardağı su ve çırpıcı yardımı ile seyreltin.
- Kaynayan çorbadan bir kepçe alarak terbiyeye katın ve karıştırın.
- Terbiyeyi süzgeçle süzerek,yavaşça çorbaya karıştırın.
- Tuzunu ekleyin,10 dakika daha kaynatın
- Yağda erittiğiniz naneyi,çorbaya ekleyin.
- Hemen servis etmeyecekseniz,köfteli ,erişteli,nohutlu yoğurt çorbasını,oda sıcaklığına gelene kadar kapağını kapatmayın,kesilmesin.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder