20 Nisan 2017 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Dolması


artichokes with olive oil


Zeytinyağlı Enginar Dolması


Mevsimin bahar olduğunu hatırlatan,kat kat örtüsünün altında,keşfedilmeyi bekleyen içeriği ile bedene,görüntüsü ile ruha şifa dağıtmak için yaratılmış sanki enginar...


Enginarın karaciğerimde ki yeri;


Size saçma gelebilir belki ama;karaciğerim ile aramda duygusal bir bağ var.Yediğimi,içtiğimi sindiren,ayıklayan,depolayan,gerektiği yerde,gerektiği yere gönderen yapısı ile yorucu bir vazifeyi yerine getirmek için çalışan karaciğer,sahibine ikinci bir şans tanıyıp,nakile izin veren,yeniliğe açık yapısı ile;kendini yenileyebilen,yokluğu ile hayati tehlike yaşanan;varlığı ile merhameti,şefkati,vefayı temsil eden bir organdır bana göre..

artichokes stuffed wiht peas,carrots,onions and potatoes

Bu nedenledir ki;İtina ve özeni fazlası ile hak ediyor.Aksi halde bozulup,küsmesi,işi bırakması hayati tehlike taşıyor,bunu hepimiz biliyoruz.İşte,Yaradanın,her mevsim belki de yeni bir başlangıçtır sloganı ile hareket eden bizlere,yenilenmenin önce bedende başladığı mesajını verir gibi gönderdiği ve biz kullarının hizmetine sunduğu,mucize besinlerden biri enginar...

Etkili bir antioksidan olan enginarın,beni en çok etkileyen özelliği;Vücuttan alkol,nikotin,yağ,amonyak gibi zararlı maddelerin atılımına yaptığı katkı..Düşünün ki;Yaradan zararını bildiği için,yasakladıklarına meyleden kullarından yüz çevirmiyor ve onun tedavisi için ona şifa olacak,devaları önüne seriyor.

Görmedin mi,Allah,yerdekileri ve denizde onun emriyle akıp giden gemileri,sizin yararınıza verdi.Ve izni olmadıkça göğü,yerin üstüne düşmekten alıkoyar.Şüphesiz Allah,insanlara karşı şefkatlidir,çok merhametlidir.(Hac/65)


                                             enginar

Böyle uhrevi ve hayati bir vazife ile fahri alemde yer  bulmuş,enginarın benim soframda yer bulma şekli ve tarifi az aşağıda...

azıcık aşım zeytinyağlı enginar dolması tarifi

  

Malzemeler

  • 3 adet enginar çanağı
  • 10-12 adet arpacık soğan
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
Yapılışı
  • Zeytinyağı ile arpacık soğanları soteleyin
  • Küp doğranmış havuçları ekleyin ve 1-2 dakika soteleyin
  • Küp doğranmış patatesleri ekleyip kavurmaya devam edin
  • Bezelyeyi ekleyin ve 1-2 dakika daha soteleyin
  • Bir kasede limon suyu,un,şeker,tuz ve 1.5 bardak suyu karıştırıp,pürüzsüz hale getirin.
  • Tencereye enginar çanaklarını,çukur kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin.
  • Üzerine kasedeki karışımı dökün.
  • İhtiyaç halinde sıcak su ekleyin.
  • Kapağını çok açmadan yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • Zeytinyağlı Enginar dolması ılık yada soğuk servis edin.Afiyet,şifa olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...