30 Mayıs 2017 Salı

Evde Yoğurt Mayalama

Evde Yoğurt Mayalama

Evde Yoğurt Mayalama


Dünyanın en yaşlı insanı!istatistiklere göre en uzun yaşayan il! başlığı altında yapılan haber ve röportajlarda nedir bu işin püf noktası sualine verilen bir kaç cevaptan biridir yoğurt.

Ev Yoğurdunun Faydaları


Kadim zamanlardan bu yana,sağlıklı yaşamın sırrı olarak bilinen yoğurdu bu denli kıymetli yapan şeyin:protein,yağ,vitamin ve minareller dışında;mayalanma esnasında ortaya çıkan laktik asit bakterileri olduğunu söylüyor uzmanlar.Bu bakterilerin ise;vücudu kanser,enfeksiyonlar,mide ve bağırsak hastalıkları ve astım gibi hastalıklara karşı koruduğunu,antibiyotiklerin yan etkilerini azalttığını,kötü kolestrolü düşürdüğünü belirtiyorlar.


Yoğurdun Öyküsü


Yazılı kaynaklarda yoğurdun adına ilk 11. yüzyıla ait;Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügatit Türk isimli eserinde
rastlanıyor.Aslına bakarsanız,Dünyada bu isimle anılması yoğurdun Türk icadı bir yiyecek olduğu ihtimalini de kuvvetlendiriyor.

Avrupanın yoğurtla tanışması ise 16.yüzyıla dayanıyor.Bu konuda bilinen iki iddia var.

Birincisi;Ateşli ishal hastalığına yakalanan Fransa Kralı 1.François'e kanuni Sultan Süleyman bir yoğurtçu gönderir.Yaptığı yoğurtlarla kral sağlığına kavuşur.

İkincisi;Fransa Kralının annesi Kanuni Sultan Süleyman'dan oğlunun tedavisi için yardım ister,Sultanın gönderdiği doktor,yanında götürdüğü keçinin sütünden yoğurt yapar,Kral bu vesile ile sağlığına kavuşur,Avrupa'da yoğurda.

Nobel ödüllü Rus asıllı bakteriyolog,İlya Meçnikov'un (İng:Elie Metchnikoff) Pasteur Enstitüsünde bağışıklık sistemi üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu yoğurdu tavsiye etmiş,örnek olarak ise Balkanlar,Kafkaslar ve Türkiye'deki uzun ömürlü insanları göstermiş.

Yoğurdun kıymetini ısrarla vurguladıktan sonra gelelim nasıl mayalanıyor kısmına.Nasıl ki,her yiğidin bir yoğurt yiyişi var ise;her hanımın yada ilgili beylerin de bir yoğurt mayalama şekli var elbet..Kimileri yoğurt makinesinde yapar,kimileri fırında...Kimileri cam kap kullanır,kimileri toprak.Ben de bundan yola çıkarak toprak,cam ve emaye kapta nasıl yoğurt mayalanır tecrübelerimi aktarmak isterim size..


azıcık aşım ev yoğurdu tarifi

Malzemeler

  • Üç kilo yağlı süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • Üzerine örtmek için bez yada kağıt havlu
  • Sarmak için sofra bezi yada küçük bir battaniye
Yapılışı


  • Öncelikle belirteyim;Pastörize süt ve yoğurt mayası ile yoğurt olmuyor.Yoğurda benzeyen,yerken uzayan yeni bir tür çıkıyor ortaya.Bu nedenle,tecrübe ile sabittir ki;paranızı ve emeğinizi boşa harcamış olursunuz.
  • Mümkün olduğunca yağlı süt türlerini tercih edin.Bulabilirseniz eğer;manda,keçi,koyun gibi daha yağlı süt türlerini,inek sütü ile karıştırarak mayalayın.Böylece daha koyu kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
  • Sütü kaynatın.Kaynatırken kepçe ile karıştırıp,havalandırarak içindeki su miktarının buharlaşmasını sağlayın.
  • Kaynadıktan sonra altını kısarak on dakika daha kaynatmaya devam edin.
  • Sütü mayalanacak kaba yada kaplara boşaltın.Ben üç kilo sütün bir kilosunu emaye tencereye,yaklaşık 1 kilo 250 gramını cam kavanozlara,geri kalanını ise toprak kaba paylaştırdım.Böylece üç farklı kapta mayalanacak yoğurdun hangisi daha iyi görmek ve göstermek istedim.
  • Farklı derinlik ve genişlikte olduğu için her kaptaki sütün mayalanma eşiğine gelmesi ve mayalanma süresinin dolması farklı oldu elbet.
  • Sıvı termometre ile ortalama 45 derecede,el ile parmağınızı süte hafifçe daldırıp 7 ye kadar saydığınızda yandığını hissettiğinizde,süt mayalanmaya hazır demektir.
  • Maya için daha önceden mayalanmış ev yoğurdundan ayıracağınız,annenizden yada komşunuzdan alacağınız;her bir kiloya yaklaşık silme bir kaşık yoğurda ihtiyacınız olacak.Ben emaye tencere için bir yemek kaşığı,cam kavanozlar için bir tatlı kaşığı,toprak kap için ise bir çay kaşığı maya kullandım.
  • Mayayı kaplardan aldığınız süt ile karıştırarak pürüzsüz bir kıvama getirin.Bu noktada isteğe göre daha katı olması için bir çimdik tuz,yada geç ekşimesi için silme bir çay kaşığı şeker katabilir,probiyotik değerini artırmak için,eczaneden alacağınız,probiyotiklerden karıştırabilirsiniz.
  • Süt ile kıvamını açıp,pürüzsüz hale getirdiğiniz mayayı,süte katıp,bir kaç tur karıştırın.
  • Tencere yada kavanozların ağzını temiz bir bez,yada kağıt havlu ile kapatın,süte batmayacağından emin olarak kapağını kapatın.Ben bezi gerdirerek bir kurdele ile bağlıyorum,bu sayede mayalanma esnasında ortaya çıkan nem bezde kalıyor.Ardından sıcaklığı korumak için bir sofra bezi ile sarıyorum.6 saatin sonunda yoğurdu buzdolabında bir-iki gün dinlenmeye bırakıyorum.
  • Fırında mayalayacaksanız eğer,mayayı katın,karıştırın ve önceden 8-10 dakika 150 derecede ısıtılıp,kapatılan fırına sütünüzü koyun.Yaklaşık 5 saat sonra çıkararak dolapta bir-iki gün dinlendirdikten sonra ev yoğurdunu afiyetle tüketin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...