3 Haziran 2017 Cumartesi

Asma Yaprağı Saklama Teknikleri (Derin Dondurucu&Salamura)

Asma Yaprağı Salamura


Asma Yaprağı Saklama Teknikleri



Türk mutfağının en geleneksel lezzetlerinden sarmalar,özellikle de asma yaprağı ile yapılanı;etli ve zeytinyağlı hali ile hem göze,hem damağa hitap ederken,içerdiği omega 3 ile de kalp ve damar sağlığını koruyor..



Mayıs ayı itibari ile tazesini pazar tezgahlarında görmeye başladığımız asma yaprağı,mayısın sonunu göremeden ortadan kaybolur ve yerini salamura yada diğer tekniklerle saklanan ve satılan yapraklara bırakır.Bu nedenle alıp,kendi usulünce saklamak isteyen asma yaprağı severler,bu kısa dönemi hiç atlamaz,değerlendirirler.


Bir kaç yıldır bende bu furyayı takip ediyorum.Çünkü her Türk erkeği gibi sarmayı  pek çok seven bir eşim var.Sağ olsun,zahmetli olduğu için yap,yiyelim demez ama,olunca da affetmez.Haliyle bende günü geldiğinde kullanmak üzere kıyıda köşede asma yaprağı saklıyorum.Sahiden de pazarın en pahalısı olması hasebiyle,hazine değerinde ve özenle saklanmayı hak ediyor hani..

İki farklı yöntem kullanıyorum asma yapraklarını saklarken.İlki salamura ve konservenin bir arada kullanıldığı,kayın validemi sarmaları ile yurt çapında şöhrete ulaştıran usul;

Salamura Konserve ile Asma Yaprağı Saklama



azıcık aşım asma yaprağı saklama teknikleri tarifi


Malzemeler
  • 3 kilo asma yaprağı
  • 7 adet 1 kiloluk konserve şişesi 
  • 2  kilogram salamura tuz
  • Kullanılmamış konserve kapağı
Yapılışı
  • Asma Yapraklarını yıkayın
  • 5 li 6 lı desteler halinde istifleyin
  • Geniş bir tencerede suyu kaynatın.
  • Suya 3-4 yemek kaşığı dolusu tuz atın.
  • Asma yaprağı destelerini suda hafif rengi değişinceye kadar haşlayın.
  • Bir süzgece alın ve hızlıca rulo yapın.
  • Salamura yapacağınız şişeyi ve kapakları sıcak suda kaynatın.
  • Sıcak kavanoza,sıcak asma yapraklarını sıkıca yerleştirin.
  • Üzerine bir yemek kaşığı salamura tuz koyun.
  • Asma yapraklarını haşladığınız su ile kavanozları ağzına kadar doldurun.
  • Aldığınız suyun ardından,Tencereye yeni su ve tuz ilavesi yapın.
  • Sıcak kapak ile kapatıp,kavanozu ters çevirin.
  • 24 saatin ardından soğuyan kavanozları,mümkün olduğunca nemden ve güneşten uzak bir yerde saklayın.
Bu yöntem ile 1-2 yıl yapraklarınızı saklayabilirsiniz.Daha fazlasını,saklayacak yaprak kalmadığı için tecrübe edemedim,üzgünüm.Diğeri ise oldukça pratik bir yöntem.

Buzdolabı Poşetinde No-Frost Buzdolabı ve Dondurucularda Saklama



Malzemeler
  • 3 kilogram asma yaprağı
  • 20 adet büyük boy buzdolabı saklama poşeti
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Yarım kilo salamura tuz
Yapılışı

  • Asma Yapraklarını yıkayın
  • 5 li 6 lı desteler halinde istifleyin
  • Geniş bir tencerede suyu kaynatın.
  • Suya 3-4 yemek kaşığı dolusu tuz atın.
  • Asma yaprağı destelerini suda hafif rengi değişinceye kadar haşlayın.
  • Bir süzgece alın ve rulo yapın.
  • Buzdolabı poşetlerine yerleştirin.
  • Ağzını zımbalayın yada bağlayın.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra,buzdolabınızın derin dondurucu kısmında saklayın.Bu halde 1-2 sene saklayabilirsiniz.


  • Lezzetli,bereketli,afiyet ile yiyeceğiniz sarmalar yapmanız dileğiyle....



    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Günün Tarifi

    Elmalı Kurabiye

          Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...