4 Haziran 2017 Pazar

Etli Asma Yaprağı Sarması

yaprak sarma

Etli AsmaYaprağı Sarması


Hazır taze asma yaprağı mevsimindeyiz.Ve çok şükür ki;Ramazana eriştik,onu ihya ve idrak etme gayretindeyiz.O halde bu durum kutlanmalı ve bir tencere asma yaprağı sarılmalıydı.Öyle de oldu...
Daha önce kayın validemin yaptığı leziz sarmalardan bahsetmiştim size.Üzerine yapışan bu misyonla konu-komşu-çoluk-çocuk herkesin asma yaprağı temin etme kaynağı haline gelen kadıncağız,salamura yapacağımı öğrenince bana da deniz aşırı asma yaprağı göndermiş.

Dolmalar

Eskiler,çaydan atlayan şeyden ye,baş ağrıtmaz derler.Komik olduğu kadar,belki bir hikmeti vardır desturu ile;bir kısmını salamura,bir kısmını da derin dondurucuda saklamak üzere kaldırdım.Asma Yaprağı saklama teknikleri için burayı tıklayınız.

Zeytinyağlı yada etli asma yaprağı sarması


İtiraf etmeliyim;sarmayı etli olduğunda daha çok sevenlerdenim.Sıcak,soğuk her hali benim için yenilebilir şarta haiz..Hele sosu bol olursa,içinde tereyağ ve kemik de olursa...Tamam tamam sustum..Tarife geçiyorum..

azıcık aşım etli asma yaprağı sarması


7-8 kişilik

Malzemeler
  • 250 gram asma yaprağı
  • 200 gram dana kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı ince bulgur
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber,kimyon,kekik,kişniş,pul biber
  • İçine koymak için yarım çay bardağı su
Sosu için;
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tutam tuz
  • 1 su bardağı su
Yapılışı
  • Asma yapraklarını tuzlu suda 1-2 dakika haşlayın,süzün
  • İçi için;soğanı küp küp doğrayın
  • Pirinci ve bulguru yıkayıp,tüm malzemeleri karıştırın.
  • Yapraklara kıymalı iç harçtan koyarak sarın.
  • Kopardığınız yaprak saplarını tencerenin tabanına dizin
  • Üzerine var ise kemik parçaları yerleştirin
  • Sarmaları dizin
  • Sos için tereyağı eritin
  • Salça,tuz ve domates rendesini ilave edip  kavurun
  • Sosu dolmaların üzerine gezdirin
  • Gerekirse sıcak su ilavesi yapın.
  • Üzerine bir kapat kapatın
  • Yaklaşık 40-45 dakika gözünüz üzerinde pişirin
  • Etli Asma Yaprağı Sarmasını Yoğurt ile birlikte servis edin.Afiyet,şifa olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...