29 Haziran 2017 Perşembe

Gül Mantısı


gül mantısı nasıl yapılır

Gül Mantısı


İnsanoğlu,asırlar boyunca güle methiyeler düzmüş,onu En sevgili'ye yakıştırmış,onun sembolü olarak anmış.Bir güzelliği,bir kokuyu,bir rengi tarif ederken ''gül gibi'' demiş,demiş de onu dinleyen anlamış,üzerine diyecek söz bulamamış,susmuş..

                                         

Aşkın Sembolü Gül


Aşık Veysel:Aşıkla maşuk olmasa güle kıymet verilmezdi demiş..Neden başka bir çiçek değil de gül ? Neden aşık,maşukuna derdini gül üzerinden anlatır?,seven sevdiğine gülü layık görür?Neden gül,aşkın,sadakatın sembolüdür?..Bu sorunun cevabını arayan binlerce gül şiiri ve şarkısı var..Bana göre ise adını taşıdığım gül; hem tarifin aslı,hem kendi içinde muamma...



İşte o şiirlerden biri;

Miğferine gül ışığı bulaşan
Gülün kanadında çıkar yokuşu
Şehzade gül,prenses gül,kral gül
Doğuda gül,batıda gül,maral gül
Sevdalılar gül alıp,gül satarlar
Gül olanlar,gül tahtında yatarlar

Nurullah Genç/Elim,Lam,He




İnsan gülü öyle sevmiş ki;Gül çizmiş,gül boyamış,gül nakşetmiş,gül yapmış,gül dikmiş,gül almış,gül satmış,gül koklamış,sevdiği her şeyi güle benzetince en güzel olacağına inanmış.Bahçede,odada,halıda,kumaşta,eşyada gül olunca girdiği yer güzelleşmiş,değeri artmış,rağbet görmüş...

Seyretmek,giymek,koklamak yetmemiş,şifa olur diye;yediği içtiği gülden olsun istemiş sonra..Gül şerbeti yapmış,gül reçeli,tatlısı ve mantısı..Tıpkı bugün benim yaptığım gibi...

azıcık aşım gül mantısı tarifi


Bir kare fırın tepsisi için;

Malzemeler

Hamuru için;
  • 6 su bardağı un (Artırılıp,azaltılabilir)
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1.5 su bardağına yakın su (Kontrollü olarak eklenmeli)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
İçi için;
  • 250 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber,kimyon,pul biber,kişniş
Sosu için;
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Mantıların üzerini örtecek kadar su
Üzeri için;
  • Bir kase yoğurt


Gül Mantısı Nasıl Yapılır?
  • Mantının hamurunu hafif sert bir kıvamda yoğurup,20 dakika dinlendirin.
  • İç harç için soğanı rendeleyin,kıymaya ekleyin.Tuz ve baharatlarla birlikte yoğurun.
  • Hamuru açacağınız yerin genişliğine göre 4-5 bezeye ayırın .
  • Bezeyi unlayarak,merdane yada oklava yardımı ile açın.
  • Bir kahve fincanı ağzı ile yuvarlaklar kesin.
  • Üç yuvarlak hamuru birbiri üzerine gelecek şekilde resimdeki gibi yan yana dizin.
  • Ortasına kıymadan koyun.İkiye katlayın.
  • Bir ucundan başlayarak diğer uca kadar sarın.Bu şekilde hamuru bitirin.
  • Yuvarlakların aralarından çıkan parçaları dilerseniz hamura katabilir tekrar açarak şekillendirebilirsiniz.Yada bu halde iken,çorbalara katabilir,yada haşlayıp,yoğurtlayarak mantı şeklinde tüketebilirsiniz.
  • Hazırladığınız mantıları,hafif yağlanmış tepsiye dizin 10 dakika 190 derecede kurutun.Bu halde isterseniz buzlukta saklayabilirsiniz.
  • Yada 10 dakikanın ardından,ocakta erittiğiniz yağda kavrulan salçalı sosu,mantıların üzerine dökerek,fırında yada ocakta sosu çektirerek pişirin ve yoğurtla servis edin.Afiyet,şifa olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...