Aşkın Sembolü Gül
Aşık Veysel:Aşıkla maşuk olmasa güle kıymet verilmezdi demiş..Neden başka bir çiçek değil de gül ? Neden aşık,maşukuna derdini gül üzerinden anlatır?,seven sevdiğine gülü layık görür?Neden gül,aşkın,sadakatın sembolüdür?..Bu sorunun cevabını arayan binlerce gül şiiri ve şarkısı var..Bana göre ise adını taşıdığım gül; hem tarifin aslı,hem kendi içinde muamma...
İşte o şiirlerden biri;
Miğferine gül ışığı bulaşan
Gülün kanadında çıkar yokuşu
Şehzade gül,prenses gül,kral gül
Doğuda gül,batıda gül,maral gül
Sevdalılar gül alıp,gül satarlar
Gül olanlar,gül tahtında yatarlar
Nurullah Genç/Elim,Lam,He
İnsan gülü öyle sevmiş ki;Gül çizmiş,gül boyamış,gül nakşetmiş,gül yapmış,gül dikmiş,gül almış,gül satmış,gül koklamış,sevdiği her şeyi güle benzetince en güzel olacağına inanmış.Bahçede,odada,halıda,kumaşta,eşyada gül olunca girdiği yer güzelleşmiş,değeri artmış,rağbet görmüş...
Seyretmek,giymek,koklamak yetmemiş,şifa olur diye;yediği içtiği gülden olsun istemiş sonra..Gül şerbeti yapmış,gül reçeli,tatlısı ve mantısı..Tıpkı bugün benim yaptığım gibi...
azıcık aşım gül mantısı tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
- 6 su bardağı un (Artırılıp,azaltılabilir)
- 1 büyük boy yumurta
- 1.5 su bardağına yakın su (Kontrollü olarak eklenmeli)
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
İçi için;
- 250 gram kıyma
- 1 orta boy soğan
- 4-5 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber,kimyon,pul biber,kişniş
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- Mantıların üzerini örtecek kadar su
Üzeri için;
- Bir kase yoğurt
- Mantının hamurunu hafif sert bir kıvamda yoğurup,20 dakika dinlendirin.
- İç harç için soğanı rendeleyin,kıymaya ekleyin.Tuz ve baharatlarla birlikte yoğurun.
- Hamuru açacağınız yerin genişliğine göre 4-5 bezeye ayırın .
- Bezeyi unlayarak,merdane yada oklava yardımı ile açın.
- Bir kahve fincanı ağzı ile yuvarlaklar kesin.
- Üç yuvarlak hamuru birbiri üzerine gelecek şekilde resimdeki gibi yan yana dizin.
- Ortasına kıymadan koyun.İkiye katlayın.
- Bir ucundan başlayarak diğer uca kadar sarın.Bu şekilde hamuru bitirin.
- Yuvarlakların aralarından çıkan parçaları dilerseniz hamura katabilir tekrar açarak şekillendirebilirsiniz.Yada bu halde iken,çorbalara katabilir,yada haşlayıp,yoğurtlayarak mantı şeklinde tüketebilirsiniz.
- Hazırladığınız mantıları,hafif yağlanmış tepsiye dizin 10 dakika 190 derecede kurutun.Bu halde isterseniz buzlukta saklayabilirsiniz.
- Yada 10 dakikanın ardından,ocakta erittiğiniz yağda kavrulan salçalı sosu,mantıların üzerine dökerek,fırında yada ocakta sosu çektirerek pişirin ve yoğurtla servis edin.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder