10 Haziran 2017 Cumartesi

Mercimekli Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı


Mercimekli Bulgur Pilavı...


Babaannemden bana kalan yadigar tariflerden..Çiftçilik yada hayvancılık yapan Anadolu insanının en pratik,en doyurucu,en ucuz şekilde beslenme alışkanlığı ve gerçeğini ortaya koyan sosyolojik değeri de olan bir tarif nazarımda..


Hali hazırda ektiği ürünleri toplayıp,bir kısmını satan,bir kısmını kendi iaşesi için saklayan,ve elinde ne varsa onları birleştirip,sofrasına koyan..Bulduğu nimete şükredip,işine kaldığı yerden devam eden;yaşanmış bir öyküden esinlenerek çekilen bir film karesi canlanır gözümde,ne zaman bu pilavı yesem..

bulgur pilavı


Bulgur Pilavı Deyip Geçmeyin!!



Aç gözlülük etmeyip,tek başına yediğimde bile bütün bir günü bitap düşmeden geçirebildiğim bir yemek..Mercimeğin protein açısından zengin içeriği,bulgurun lifli yapısı..Besleyici içeriği ile çocuklar,diyet yapanlar ve sağlıklı beslenenler için,bir kaç uyarlama ile vegan beslenenler için alternatif niteliğinde bir tarif  

azıcık aşım mercimekli bulgur pilavı tarifi


6 kişilik

Malzemeler
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı haşlanmış mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası yada 1 su bardağı rendelenmiş domates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Pul biber-karabiber
  • 1 su bardağı et suyu
  • 3 su bardağı sıcak su
Yapılışı
  • Küp doğranmış soğanı yağda kavurun
  • Salçayı yada püreyi ekleyerek kokusu çıkıncaya dek kavurun.
  • Yıkanmış bulguru ekleyip,kavurun
  • Mercimeği ekleyin
  • Et suyu ve sıcak suyu ekleyin
  • Tuz,karabiber,pul biber ilave edin
  • Suyunu çekinceye dek pişirin.
  • Üzerine bez yada kağıt havlu kapatarak pilavı dinlendirin ve servis edin.Afiyet,şifa olsun...
Videolu tarif için tıklayınız..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...