8 Haziran 2017 Perşembe

Orman Kebabı

Sebzeli et yemeği


Orman Kebabı


Bir Bolu yemeği.Memleketin coğrafi özellikleri gereği,halkı bu yemeğe isim verirken;en çok gördüğü manzaradan etkilenmiş sanırım ormanlarından....
Nişanlılık dönemimde,tebrikleri kabul ederken,müstakbel eşimin nereli olduğunu soranlar,Bolulu yanıtını alınca
-Aaa aşçı mı yoksa? tepkisini vermişler daha yanıtını almadan 
-Hadi yaşadın yemekleri o yapar artık..Cümlesi ile konuyu toparlanamayacak şekilde dağıtmışlardı.Evet eşim Bolulu idi ama aşçı değildi.Lakin ben bir Bolu gelini olmuştum ve birinin yemek yapması gerekiyordu.Şanslı kişi ben olduğuma göre;şöyle bir Bolu yemeği yapayım da Ramazanda iftar sofraları,sair aylarda akşam yemekleri şenlensin dedim.

sebzeli et yemeği


Türlü kabilinden bir yemek olan bu kebap,et ile patates,soğan sarımsak,havuç ve bezelyenin bir araya gelmesinden oluşuyor.Kuzu eti kullanılabileceği gibi,dana ve hatta bütçeye uyarlanıp tavuk ile de yapılabilir.Yemeklik soğan da kullanılabilir,estetik dursun diye arpacık soğan da.Tabi mutfakta tabularınız yoksa.

Helal olmasından gayrı hiç bir tabuyu barındırmayan mutfağımda pişen bu tarife gelince;

azıcık aşım orman kebabı tarifi


4-5 kişilik

Malzemeler
  • Yarım kilo dana kuşbaşı et
  • 17-18 adet arpacık soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı iç yağ (kuyruk yağı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
Orman Kebabı Nasıl Yapılır?
  • Eti iç yağı tereyağ ve sıvı yağ ile kavurun.
  • Üzerini geçinceye kadar sıcak su koyup eti pişirin.
  • Arpacık soğanları soyun.
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tereyağ ile birlikte kavurun.
  • Ezilmiş sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Salçayı ekleyip,kokusu çıkıncaya dek kavurun.
  • Küp doğranmış havuçları ekleyip 2-3 dakika kavurun.
  • Bezelyeleri ekleyin 2-3 dakika kavurun.
  • Patates ve etleri ekleyin 2-3 dakika kavurun.
  • Tuz ve baharatları ekleyin
  • Üzerine 1.5-2 bardak su ekleyip pişirin.
  • Pişen kebabı ısıya dayanıklı bir kaba aktarıp 180 derecede 10-12 dakika fırınlayın ki;lezzeti artsın.Afiyet,şifa olsun...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...