Trileçe (Treleches)
Hakkında türlü iddialar var trileçenin.Kimileri;latin Amerika tatlısı derken onun için,kimileri;Balkan tatlısı olduğu hususunda ısrar ediyor.
Aslında bu tatlının bir balkan tatlısı olduğuna canı gönülden inanmak istiyorum.Zira hepimiz bu toprağın çocuklarıyız ve biliyoruz ki;Balkan kökenli vatandaşlarımız;süt,süt ürünleri ve pastacılık konusunda hayli iyiler.Trileçe kelimesi nereden geliyor?
Trileçenin satıldığı hemen tüm pastahanelerde bilgilendirme maksatlı asılan afişlerde;Trileçenin üç sütle yapılan tatlı anlamına geldiği yazıyordu.Bu nedenle araştırmalarıma önce balkan dilleri sözlüğünü karıştırmakla başladım.
Buna göre Arnavutçada;tre-üç demekken süt-qumest
Boşnakçada;tri-üç demekken süt-mlijeko
Sırpçada;tri-üç demekken süt-mleko
Makedoncada;Trite-üç demekken süt-mlekoanlamına geliyormuş.Buna karşın,bu tatlıya sahip çıkan diğer bir millet;Meksikalıların konuştuğu dil olan İspanyolcada karşılığına bakacak olursak;Tres-üç süt-leches demek.Yani anahtar kilide uyuyor.
İddia sahiplerini kızdırmakta haklı olan bu sonuç,nasıl oluyor da bütün yurtta balkan tatlısı olarak biliniyor.Yada öyle ise neden İspanyolca bir ismi var?Bu konuda bilgi sahibi olanlar beni de aydınlatırsa,yediğim ve sevdiğim lezzetin orijini hakkında fikir sahibi olmanın bahtiyarlığını yaşatacaklardır bana..
Trileçe pekala evde yapılabilir!!
Peki kıtalar arası aidiyet savaşlarına neden olan bu tatlı evde yapılabilir mi?
Cevap:Pekala evet.Hele ki;çevrenizde manda ve keçi sütü de satan bir şarküteri yada sütçünüz varsa neden olmasın?
Trileçe üzerine bir çok tarif denedim.Ama az sonra anlatacağım en iyisi oldu.Hamurunda un bulunmadığı için,hem,sütü görünce tamamen yumuşayıp,lapa olmuyor,hem de servis esnasında kopmalar yaşanmıyor.Merak edenler ve evde denemek isteyenler için
azıcık aşım trileçe tarifi
Büyük boy cam fırın tepsisi için;
Malzemeler
- 5 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1.5 su bardağı elenmiş un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Sütlü şerbeti için
- 650 ml. süt (3.5 su bardağı süt:1 bardağı keçi-1 bardağı manda-1.5 bardağı inek sütü olursa pek güzel olur)
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 200 ml. krema
Üzeri için
- 1 paket kaymak tadında krem şanti
- 1 bardak süt
Karamel sos için
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 200 ml. krema
- Yumurta ve şekeri mayonez kıvamına gelinceye dek çırpın
- Un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatula yardımı ile karıştırın.
- 180 derecede pişirin (kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edin)
- Sütlü şerbet malzemelerini çırpın
- İlk harareti çıkan keke,kürdanla delikler açın ve şerbeti dökün.
- Krem şanti ile bir bardak sütü çırparak köpürtün.
- Trileçenin üzerine yayın.Trileçeyi dolapta dinlenmeye bırakın.
- Karamel sos için;Şekeri tavaya koyun.
- Eriyene kadar kaşık sokmadığınız tavadaki şekeri,kısık ateşte ve sallayarak eritin.
- Eriyince,içine tereyağ ekleyin ve karıştırın.Topaklanmalar zamanla çözülecektir sakin olun.
- Son olarak kremayı da ekleyin,2-3 dakika daha pişirin ve karameli ocaktan alın.
- Trileçenin üzerine karameli dökerek lezzetini artırın.Afiyet,şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder