Dünyanın her yerinde bilinen ve üzerinde mutabakata varılan tek tatlı çeşidi!!..
Dünyanın en bilinen tatlısı Dondurma
Dünyanın herhangi bir yerinde,herhangi birine;künefeden,baklavadan,helvadan bahsettiğinizde sizi anlamayan,yabancı bakışlarla karşılaşırsınız belki ama,dondurmayı tarif ettiğinizde tanıdık bir ifade ve gülümseme görme ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Tarihi,eski Roma ve Çin'e kadar uzanan dondurma,Roma'da kutlamalarda ikram edilen bir tatlı çeşidi imiş.Bu bilgi ile, kafamdaki Roma Dondurmasını meşhur eden nedir?sorusu yanıt buluyor.
Tıpkı Türk kültüründe kar helvası ve bici bici tatlısında olduğu gibi ham madde olarak kar kullanılır;bal ve meyve ile birlikte sunulurmuş.Bizde dondurma yaz ile özdeş bir tatlı iken;o yıllarda kış tatlısı olarak tüketiliyormuş anlayacağınız.Büyüklerimizin ''çok yeme dokunur'' yada ''boğazların ağrır'' uyarıları dondurmanın kışın yendiği zamanlardan kalma ağız alışkanlığı uyarılar sanıyorum.
Tüm sektörlerde olduğu gibi,sanayi devrimi,dondurma içinde kırılma noktası olmuş.Buzdolabı teknolojisinin gelişmesi ile dondurma yaz,kış tüketilen bir tatlı olmuş.Amerika'da süt ve dondurma üreticilerini desteklemek maksadı ile Başkan Ronald Reagan tarafından,Temmuz ayının 3. pazar günü Ulusal Dondurma Günü ilan edilmiş ve 1894 yılından bu yana kutlanan ''Ulusal Dondurma Gününde'' festivaller düzenlenip,bol bol dondurma tüketilmiş.
Türk kültüründe ise dondurma denilince akla önce Kahramanmaraş Dondurması gelir.Keçi sütü ve salep karışımı ile yapılan dondurma,iyi ve sürekli dövülerek sert ve homojen bir kıvam alması sağlanır.Keza,Balkan göçmeni dondurmacıların farklı kuru ve yaş meyvelerle zenginleştirdiği,hangisini seçsem diye şaşırıp kaldığınız enfes lezzeti ile damaklarda yer eden dondurmaları da benim favorilerim arasındadır.
Benimde zaman zaman ev yapımı dondurma deneyimlerim oluyor.Fakat bana sorarsanız hiçte süt,şeker,meyve..oldu bitti işte denecek kadar yapımı kolay bir tatlı çeşidi değil!!..Zira iyi kıvamlı bir dondurma iyi ve sürekli karıştırılan bir dondurmaya karşılık geliyor.Buda ev standartlarında yapılan bir dondurmada;bütün bir gece uykunuzdan uyanıp,buzlukta donmakta olan dondurmaya müdahale etmeyi,karıştırmayı ve çırpmayı gerektiriyor tabi eğer evinizde bir dondurma makinesi yoksa!!..
azıcık aşım ev yapımı vanilya ve çilekli dondurma tarifi
Malzemeler
- 1 litre tam yağlı süt (keçi sütü olursa muazzam olur)
- 1 tatlı kaşığı salep
- 1 su bardağına yakın şeker (artırılıp azaltılabilir)
- 300 gr. çilek
- Çilekleri püre yaparken kullanılmak üzere 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
Ev yapımı dondurma yapılışı
- 1 litre sütü kaynatın.
- Kaynayan süte,vanilya,salep ve şekeri ekleyerek ve kepçe ile havalandırarak yaklaşık yarım saat kaynatın.Bu şeklide sütteki su oranını azaltmış oluyor,daha kıvamlı bir dondurma elde etmiş oluyoruz.
- Altını kapattığınız dondurma bazını ikiye bölün.
- Çilekleri 2 yemek kaşığı şeker ekleyerek püre haline getirin.
- İkiye böldüğünüz dondurma bazlarından birine bu karışımı ekleyin ve mikserle yüksek devirde yaklaşık 20 dakika (mikseri dinlendirerek) çırpın.
- Vanilyalı dondurma bazını da aynı şekilde çırpın.
- Oda sıcaklığına gelen dondurmaları buzluğa kaldırın.
- 45 dakika arayla çıkarıp ilk etapla mikserle;donduğunda ise kaşıkla karıştırmaya veya alt üst etmeye devam edin.
- Ben en az 5 kez bu işlemi devam ettiriyorum.ne kadar emek!o kadar güzel dondurma!
- Hazır olan dondurmayı,dilediğiniz şekilde ve süsleme ile tüketebilirsiniz
- Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder