6 Eylül 2017 Çarşamba

Kavurma

Kavurma Tarifi

Lezzetli Kavurma Nasıl Yapılır?



''Artık ondan hem yiyin,hem de yoksula,fakire yedirin'' (Hac Suresi 28)

 Rabbi'nin emrine uyarak teslimiyet ve itaatin sembolü olan kurbanlarını kesen Müslümanlar;paylaştılar,beraberinde bayramlaştılar,yakınlaştılar ve kendileri için ayırdıkları payı değerlendirmenin en güzel yöntemi olan kavurma yapmak için işe koyuldular.Ve umuyorum ki;şöyle bir arama yaparken bu tarife rastlayınca,bu satırları okuyarak beni de şereflendirdiler..


                                     Et Yemekleri

Geleneksel ve Kadim bir tarifi hayata geçirecek isem eğer,bu konuda önce annelerin ve büyüklerin yorumunu almak,onları yaparken seyretmek ve sonra gerekiyor ise (burada ki gereklilik bende ki damak tadına karşılık geliyor) kendi yorumumu katmayı şiar edinmişimdir hep..Kavurma da işte o tariflerden...

                                    Kurban Bayramı

Peki lezzetli kavurma nasıl yapılır? Dilerseniz gelin madde madde ona bir göz atalım..



  • Eti, oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına koyarak bir gece dinlendirin.(Kanının süzülmesi için süzgeç içinde bekletmeniz yararlı olacaktır)
  • Sinirlerini alarak yada en az sinirli kısımlarını tercih ederek eti,kuşbaşı doğrayın.
  • Eğer hayvan büyükbaş ise göğüse yakın kısım,küçük baş ise ön kol civarı lezzetli kavurma için en uygun kısımlardır.
  • Etin kendi yağını kuşbaşı doğrayarak (bu miktar 1/5 oranında olabilir) geniş ve önceden ısıtılmış bir tencereye koyun.
  • Yağın yanmasına fırsat vermeden kuşbaşı etleri ekleyin.
  • Tencerenin kapağını sık sık açmadan ve sürekli karıştırmadan eti pişmeye bırakın.Zira kapağını sık açıp kaparsanız etin suyu buhar ile dışarıya çıkacak,daha kuru bir kavurma geriye kalacaktır.Sık karıştırdığınızda ise fazlasıyla dağılmış bir kavurma görüntüsü ortaya çıkacaktır.
  • Bu noktada pişerken etin üzerinde biriken köpüğü alma konusuna katıldığımı söyleyemem.Çünkü lezzetine faydasının olduğuna inananlardanım.


  • Etler kendi suyunda pişip yumuşadığında bir kilo için bir yemek kaşığı tereyağ ekleyin.(Söylerken fazla gelebilir ama finalde tadınca bana hak vereceksiniz)
  • Yağ eriyip,lezzeti ete geçtiğinde tuzunu ve dileğiniz baharatı ekleyin.Ben kimyon kekik ve karabiberden vazgeçemiyorum.
  • Ve son olarak test edip,tencerenin altını kapatın.



Kavurma işlemini düdüklü tencerede de yapabilirsiniz.


Fakat etler kavrulup rengi kahverengiye döndüğünde,bir miktar sıcak su eklemeniz gerekecek ve kaynamaya başladıktan sonra ki 45-50 dakika kavurmanın pişmesi için yeterli olacaktır.

Not:kavurma pişerken tencereye 1-2 adet defne yaprağı koyarsanız etteki zararlı bakterileri ve pişerken etrafa yayılan ağır kokuyu,aza indirgemiş olursunuz.Yalnız pişme işlemi tamamlandığında defne yaprakları çıkarılmalıdır ki kekremsi bir tat kavurmaya sirayet etmesin.Bu minvalde yaptığınız kavurmalar Afiyet,şifa olsun,Kurbanınız ve Bayramınız mübarek olsun...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...